A început restituirea taxelor auto. Cum puteți recupera banii fără dovada plății

8701
3
A început restituirea taxelor auto. Cum puteți recupera banii fără dovada plății - fond-1515166465.jpg
Începând din această lună, românii careși-au plătit taxele auto pot obține restituirea acestora prin intermediul unor proceduri administrative. Aceștia au la dispoziție opt luni pentru a depune cererile de restituire, data limită fiind 31 august 2018. 


Proprietarii de autoturisme care au achitat taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu își vor primi banii înapoi, conform Ordonanței


de urgență a Guvernului nr. 52/2017, act normativ aflat în vigoare din data de 7 august 2017. Beneficiarii nu trebuie să fi primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și trebuie să ceară restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora. 


"Dreptul contribuabililor prevăzuți la alin. (1) (adică cei menționați mai sus - n. red.) de a cere restituirea se naște la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa (...) cererile de restituire se depun, sub sancțiunea decăderii, până la 31 august 2018", se arată în OUG nr. 52/2017, potrivit avocatnet.ro. 


Conform aceleiași ordonanțe, dacă aceste taxe au fost plătite de societățile de leasing, cererea de restituire trebuie făcută de către proprietarii care au cumpărat mașinile prin leasing.


Beneficiarii trebuie să depună cererile de restituire la structurile de specialitate din cadrul Fiscului, împreună cu documentul doveditor al taxei achitate. De reținut este că proprietarii autoturismelor trebuie să depună și copii ale cărții de identitate a mașinii și certificatului de înmatriculare. În situația în care dovada plății taxei auto lipsește, este nevoie să depuneți o cerere de restituire și copia cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare. Astfel, în lipsa documentului doveditor al plății, efectuarea plății taxei va fi verificată de către Fisc.


O altă situație, des întâlnită, este cea în care proprietarul autoturismului a plătit taxa auto, dar nu și-a înmatriculat mașina. În acest caz, cel în cauză nu trebuie să anexeze copiile cărții de identitate a vehiculului și certificatul de înmatriculare, fiind necesar să prezinte doar cererea de restituire, alături de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate.
Se poate recupera taxa auto plătită chiar și în cazul în care proprietarul autoturismului a vândut mașina. Tot ceea ce trebuie să faceți este să cereți cartea și talonul mașinii și să aveți o copie a chitanței care dovedește plata taxei.


Restituirea sumelor pentru taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va realiza în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.


De asemenea, în ceea ce privește timbrul de mediu, restituirea sumelor va avea loc în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.


Comentează știrea

maidanezul de serviciu
7 ianuarie 2018
???????????????

chiar nu ati gasit la redactie o fotografie din romania, sau nu stiu eu ca avem autostrazi cu 8 benzi pe sens si ca s-au schimbat placutele de inmatriculare?

Gogu
7 ianuarie 2018
Sunt chiar 10 benzi pe sens...si doua de urgenta !

Da , este in Romania , segment de autostrada Techirghiol - Chirnogeni

Alex
7 ianuarie 2018
Intrebare

Dacă eu am cumpărat o mașina cu taxa auto plătită de fostul proprietar și acum fostul proprietar vrea să-și recupereze taxa auto, poate să o facă? Că bănuiesc că și-a făcut copii la toate actele. Problema e că eu am dat mai mult cu 1000 de euro pe ea tocmai că avea taxa plătită..

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Decembrie 2017
Stire din Eveniment : SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ TAXĂ AUTO!
Miercuri, 06 Decembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.3642 secunde