A fost dezvoltată casca pentru pacientele cu cancer de sân care oprește căderea părului

314
A fost dezvoltată casca pentru pacientele cu cancer de sân care oprește căderea părului - paxman-1550217207.jpg

Articole recomandate

Poate cel mai dificil efect secundar al chimioterapiei, greu de suportat pentru multe paciente cu cancer de sân, este căderea părului. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân și la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân. Ceea ce înseamnă că una din opt femei, în lume, moare răpusă de cancer la sân.


Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, în România, anual, sunt diagnosticate cu cancer de sân peste 9.000 de femei, 3.000 dintre acestea pierzând lupta cu boala. Cancerul mamar este o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind cel mai frecvent tip cancer și principala cauză de deces prin cancer la femei. În România, deși incidența este redusă comparativ cu țările europene, mortalitatea prin cancer de sân s-a dublat în ultima jumătate de secol.


Atunci când se supun tratamentului pentru cancer, multe femei își pierd podoaba capilară, deoarece chimioterapia omoară celulele canceroase care se dezvoltă rapid, dar și celulele sănătoase, cum ar fi cele din foliculii de păr. Laura Carey se numără printre pacientele cu cancer de sân care au testat dispozitivul Paxman, care are rolul de a reduce căderea părului în timpul chimioterapiei.


Dispozitivul este o cască care preia căldura din scalp și o trece printr-un sistem de răcire. Experții spun că răcirea scalpului reduce efectele secundare ale chimioterapiei prin scăderea imediată a temperaturii scalpului și reducerea fluxului de sânge din jurul foliculilor. Acest lucru ajută la reducerea sau chiar la prevenirea căderii părului. "M-am întors la serviciu după chimioterapie și nimeni nu și-a dat seama că sufăr de cancer", a spus Laura, de 51 de ani, din Michigan, SUA.

Dr. Haytham Ali, medic oncolog din cadrul Breast Cancer Program de la Henry Ford Cancer Institute (SUA) spune că acest dispozitiv dă rezultate bune în funcție de tipul de cancer de sân și de tratamentul urmat. "Casca" Paxman a fost aprobată de FDA (Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente a Statelor Unite) în octombrie 2017. Dezvoltatorii acestui dispozitiv susțin că sistemul a ajutat peste 100.000 de pacienți cu cancer din mai mult de 25 de țări din întreaga lume să nu-și piardă părul în timpul chimioterapiei, scrie tabu.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Stire din Sănătate : Consultații care pot salva viața femeilor
Pagina a fost generata in 0.3491 secunde