47% dintre românii care au emigrat vor să se întoarcă în țară. Procentul, în scădere

165
47% dintre românii care au emigrat vor să se întoarcă în țară. Procentul, în scădere - londra-1566306949.jpg

Articole recomandate

47% dintre românii care au emigrat vor să se întoarcă în țară, față de 57% în 2017, arată rezultatele unui studiu despre diaspora românească, potrivit unui comunicat transmis de RePatriot.


Studiul a fost realizat de Open-I Research, la comanda RePatriot, în perioada în iulie - august, în baza unui chestionar completat online de către 1810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia. Astfel, 53% dintre respondenți au declarat că nu vor să se întoarcă în România, principalele motive fiind: corupția, viața politică actuală și mentalitatea.


"Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (53% din românii emigrați), 83% declară că principalul motiv este corupția și 72% viața politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea", a declarat Adina Nica, managing director Open-I Research.


Rezultatele studiului au fost prezentate marți în cadrul unei întâlniri cu mass media. Adela Jansen, membră a echipei RePatriot și coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României, a vorbit despre platforma RePatriot Jobs, arătând că în cadrul acesteia cât mai multe companii ar trebui să posteze oferte de joburi și internship-uri atractive.


Totodată, reprezentanții RePatriot au cerut autorităților române simplificarea procedurilor pentru recăpătarea cetățeniei române, pentru exprimarea votului, pentru recunoașterea diplomelor din străinătate, precum și în momentul în care emigranții revin acasă temporar sau definitiv.


"Recăpătarea cetățeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante. În ceea ce privește organizarea poliției de frontieră în momentele cunoscute de vacanță, în care românii se întorc în țară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum, în era tehnologiei, ca nicio persoană să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României", se arată în comunicat.


Reprezentanții RePatriot au lansat un apel către toate administrațiile locale ca în cursul lunii august, când mulți români revin în țară, să organizeze manifestări "care să arate deschidere, să ofere oportunități și să-i celebreze pe cei merituoși".


"Un semn de respect este și organizarea peste tot în țară a ceea ce RePatriot a lansat în urmă cu patru ani și anume Zilele Diasporei, în fiecare comunitate locală din România. Un semn de respect ar fi ca fiecare dintre cei peste 3.000 de primari din România să-și cunoască propria diasporă și să se adreseze în scris anual cu câte o invitație fiecărui român din diaspora care provine din localitatea sa. Dacă astfel de acțiuni ar deveni realitate, toți românii din diaspora s-ar simți tratați cu respect, iar acest lucru este fundamentul pentru tot ce înseamnă decizia fiecăruia de a se reîntoarce în România", se arată în comunicat.


RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspirație, acțiune, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară. RePatriot este un proiect lansat în anul 2015 de către Fundația Romanian Business Leaders, o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3528 secunde