De la începutul anului și până în prezent

13 constănțeni au pierit în flăcări. Piromanii, "răcoriți" doar cu amenzi

468
13 constănțeni au pierit în flăcări. Piromanii,

În ultimii ani, numărul incendiilor a crescut foarte mult în municipiul și județul Constanța, urmările fiind dintre cele mai tragice. Nu mai puțin de 13 persoane și-au găsit sfârșitul în flăcări, de la începutul anului și până acum.

Cel mai recent astfel de caz s-a petrecut zilele trecute în Mamaia, când o femeie a murit într-un incendiu. Ca în majoritatea situațiilor, pompierii sting focul, iar polițiștii caută vinovații. Foarte rar însă cei vinovați sunt trași la răspundere. În cele mai multe cazuri, se aplică niște amenzi și atât.
Și pentru că de cele mai multe ori este mult mai ușor să previi decât să tratezi, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea desfășoară, periodic, activități de conștientizare a opiniei publice și de prevenire a incendiilor. Până în prezent, ISU Dobrogea a desfășurat peste 7.000 de astfel de acțiuni.


Mii de incendii, zeci de morți
Potrivit ISU Dobrogea, de la începutul anului s-au înregistrat 411 incendii în locuințe și gospodării, 404 arderi necontrolate (de vegetație și miriște), 5.600 de cazuri de asistență medicală de urgență, 38 de acțiuni de descarcerare, 26 de cazuri în care pompierii au salvat animale, 316 cazuri de asistență de persoane și 16 cazuri în care pompierii au acționat pentru protecția mediului.
În această perioadă, pompierii au salvat din incendii 49 de persoane, dintre care 10 copii. Din păcate, pentru alte 13 persoane nu s-a mai putut face nimic, acestea pierind în flăcări sau intoxicate cu fum.
De asemenea, intervenția promp-tă a militarilor de la ISU Dobrogea a salvat din flăcări bunuri în valoare de 127 de milioane lei.

Pe cine dăm vina?
"Multe dintre incendii s-au produs din cauza unor acțiuni intenționate sau din neglijență, ca de exemplu, aruncau țigara la întâmplare", ne spune Paula Anghel, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.
De precizat este și faptul că la baza pornirilor piromane ale multora, care dau foc de la sine putere miriștilor sau vegetației uscate, stă și legis-lația permisivă. Astfel se face că în urma unor incendii provocate intenționat în care pompierii s-au luptat cu flăcările și 26 de ore, vinovații au scăpat cu o banală amendă.
Cele mai frecvente cauze de incendiu sunt instalațiile electrice defecte sau improvizate, focul deschis, fumatul, acțiuni intenționate sau jocul copiilor cu focul.
De despăgubiri în urma incendiilor nu se poate vorbi, decât dacă victimele au asigurare de incendiu și alte calamități naturale. În acest caz, ei solicită firmei de asigurare acoperirea pagubelor materiale, rezultate în urma incendiului. Solicitarea trebuie să cuprindă și o copie de pe procesul verbal de intervenție, realizat de pompieri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 August 2012
Stire din Eveniment : La incendiu, cu "bomba" pe roți
Vineri, 07 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Stop incendiilor!
Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Incendiu în Constanța
Pagina a fost generata in 0.3182 secunde