Vreți internet wireless gratuit în locurile publice? Iată ce trebuie să facă primarii constănțeni

508
1
Vreți internet wireless gratuit în locurile publice? Iată ce trebuie să facă primarii constănțeni - vretiinternetwirelessgratuit2-1521650844.jpg

Articole de la același autor

Momentul când locuitorii Europei vor putea accesa gratuit internetul wireless în orice punct de pe continent nu este departe. Primul pas în această direcție a fost făcut. Pe data de 20 martie 2017, Comisia Europeană a lansat programul WiFi4EU, prin intermediul căruia localităților li se oferă bonuri în valoare de 15.000 euro pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spații publice, precum: biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice. Voucher-ul WiFi acoperă costurile echipamentului și instalării lui. Beneficiarii (administrațiile locale) se angajează să plătească pentru conectivitate (abonament la internet) și întreținerea echipamentului, pentru a oferi conectivitate Wi-Fi gratuită și de înaltă calitate timp de cel puțin trei ani.


Inițiativa WiFi4EU - spune Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene - va contribui la dezideratul de a dota, până în anul 2020, fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.


La rândul său, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, consideră că, datorită programului WiFi4EU, comunitățile locale vor putea aduce conectivitatea mai aproape de cetățeni, permițându-le acestora să beneficieze pe deplin de nenumăratele oportunități oferite de digitalizare. În plus, acesta reprezintă un pas concret către realizarea pieței unice digitale.


Până în anul 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane euro din bugetul UE pentru achiziționarea echipamentelor necesare furnizării serviciilor Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.


★ ★ ★


Județul Constanța are 3 municipii, 9 orașe și 58 de comune. Toate figurează, deja, pe lista localităților ce pot candida pentru a participa la această inițiativă. Fiecare dintre ele se poate înscrie în programul WiFi4EU, pentru a beneficia de finanțare. Ele ar putea înființa puncte de acces Wi-Fi nu doar în biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice, ci și pe plajele publice, pe faleza mării, pe promenadele din Constanța, Mangalia și stațiunile de pe litoral. 


Dar să vedem ce pași trebuie să facă comunitățile locale pentru a beneficia de bonurile valorice WiFi4EU. Mai întâi, administrațiile locale ori entitățile care acționează în numele lor trebuie să înregistreze localitățile pe portalul www.WiFi4EU.eu. Startul acestei prime etape s-a dat pe 20 martie 2018. 


Urmează etapa de depunere a cererilor de finanțare, care va începe la mijlocul lunii mai 2018. Localitățile înregistrate vor putea solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WiFi4EU (în valoare de 15 000 euro fiecare). Bonurile valorice vor fi distribuite pe baza principiului "primul sosit, primul servit".


Mai apoi, comisia va anunța cele 1.000 de localități care vor primi finanțare în prima etapă, asigurând un echilibru geografic. Fiecare țară participantă va primi cel puțin 15 bonuri valorice. Localitățile dintr-o țară care au primit, deja, un bon valoric în cadrul unei cereri de candidaturi nu mai pot participa la nicio altă cerere de candidaturi ulterioară. 


În următorii doi ani vor mai exista încă patru oportunități de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU. 


De la lansarea inițiativei și până miercuri, 21 martie 2018, ora 12, se înscriseseră 2.140 de municipalități europene. Din România s-au înscris: municipiul Slatina, orașul Bolintin - Vale, comunele Jucu și Dudești Noi. 


Rețelele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.


Comentează știrea

asdas
22 martie 2018
sdfsdf

da mai intai vrem spatii publice civilizate.fara caini de toate felurile si cu stapani si fara... fara cacati fara tigani agresivi... si fara masini parcate daca se poate si niste banci sa putem sta ...de fapt mai bine ne mutam in oradea.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5703 secunde