Vremea inspectorilor antifraudă fiscală a apus. Vor deveni funcționari publici

334
Vremea inspectorilor antifraudă fiscală a apus. Vor deveni funcționari publici - vremeainspectorilorantifraudafis-1580947345.jpg

Articole de la același autor

Fiscul românesc se află în fața unei noi schimbări. Guvernul Orban tocmai a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, un set de măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală.


Prima vizată este Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), cea care a luat locul mult blamatei Gărzi Financiare, în octombrie 2013. Trebuie precizat că, în anul 2019, inspectorii DGFP au verificat activitatea a 37.575 de contribuabili și au constatat prejudicii în valoare totală de 122,45 milioane de euro cauzate bugetului de stat. De asemenea, au întocmit 235 de sesizări penale, au pus sechestru pe bunuri în valoare totală de peste 75,69 milioane euro, au constatat 23.198 contravenții, au dat amenzi în valoare totală de 33 milioane euro, au confiscat bunuri, numerar și venituri în valoare totală de 23,93 milioane euro și au suspendat activitatea a 479 agenți economic.
Dar se vede că așteptările actualilor guvernanți sunt mult mai mari, iar performanțele Antifraudei Fiscale nu sunt pe măsura lor. Acesta este, de altfel, principalul motiv pentru care instituția va fi restructurată. 


"Mișcări de trupe" în ANAF
Pentru început, se va face o curățenie generală în nomenclatorul său de funcții. Se desființează funcțiile publice specifice de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector șef antifraudă și inspector antifraudă, iar de acum înainte, personalului instituției va fi încadrat pe funcțiile din nomenclatorul general aplicabil tuturor funcționarilor publici. 
Astfel se înlătură bariera ce împiedica ANAF să redistribuie personalul în cadrul instituției, "să atragă funcționari publici potriviți activității de antifraudă fiscală și care au dovedit de-a lungul carierei, prin rezultatele obținute și respectarea principiilor de integritate, că pot ajuta la o mai bună colectare a veniturilor la bugetul general consolidat". Pe viitor, ANAF nu va mai fi obligată de lege să încadreze personal din afara instituției la Antifraudă, iar prin redistribuirea personalului se va asigura reducerea costurilor de funcționare a structurilor Fiscului.
Stimați cititori, în curând, vom asista la importante "mișcări de trupe" în ANAF și Direcția Generală Antifraudă Fiscală și la o nouă orientare în combaterea evaziunii fiscale. Care anume? O explică însuși premierul Ludovic Orban: "Atacarea evaziunii fiscale acolo unde se cunoaște foarte clar că e evaziune fiscală. Să mai lase în pace proprietarii de magazinașe de comune și comercianții din târguri și mai știu eu ce pensiune, pe care le călăresc tot timpul când vor să își realizeze planul, ci să atace evaziunea acolo unde este ea, în toate domeniile, pe țigări, unde avem peste 30% din țigările care sunt desfăcute pe piață; sunt consumate, sunt fără plata accizelor; în domeniul legume-fructe, în domeniul petrolier, în toate domeniile unde există evaziunea și unde ea este organizată, este sistematică. Acolo vrem atacul!" 


ANAF se conectează la casele de marcat
Să mergem mai departe. Potrivit actului normativ, personalul Direcției Generale Antifraudă Fiscală este obligat, ca de acum înainte, să poarte, "în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane și, după caz, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție și comunicare, care se atribuie gratuit. În anumite situații, în realizarea atribuțiilor de serviciu, personalul menționat poate îmbrăca ținuta civilă." În plus, la începerea controlului operativ și inopinat, funcționarul public din cadrul DGAF este obligat să se legitimeze.


Ordonanța de urgență prevede, de asemenea, reducerea numărului de vicepreședinți ai ANAF de la patru la trei, măsura fiind luată pentru a simplifica actul de decizie.


Premierul Ludovic Orban și-a exprimat speranța că măsurile adoptate prin această ordonanță de urgență vor contribui la creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare și a eficienței ANAF. 


Schimbările efectuate la Fisc, de la preluarea guvernării de către liberali, au început să dea rezultate. Potrivit ministrului finanțelor, Florin Cîțu, în ianuarie 2020, programul de încasări la bugetele statului a fost depășit cu aproape 300 de milioane de lei.


Dar cea mai importantă schimbare ce va avea loc în 2020 este informatizarea Fiscului. ANAF se va conecta online la casele de marcat ale agenților economici până la jumătatea anului. Florin Cîțu a anunțat că serverele necesare au fost achiziționate, deja, și că se lucrează la programul informatic ce va permite preluarea, stocarea, prelucrarea și analiza informațiilor furnizate de casele de marcat electronice. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6465 secunde