Vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu: "Piața asigurărilor din România a depășit momentul dezechilibrelor"

102
Vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu:

Articole recomandate

Piața asigurărilor din România este una stabilă, caracterizată de îmbunătățirea indicatorilor de prudențialitate și de lichiditate, rezultă din analiza efectuată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma raportărilor trimise de societățile de asigurare.

Conform datelor raportate, pentru prima dată toți asigurătorii îndeplineau, la data de 30 iunie 2017, cerințele minime de capital (MCR) și cerințele de capital de solvabilitate (SCR), conform Regimului Solvency II.

Valoarea fondurilor proprii eligibile, la finalul primului semestru al anului 2017, pentru a acoperi cerința minimă de capital MCR s-a ridicat, la nivelul întregului sistem, la 4,69 miliarde lei, în timp ce valoarea fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR, la nivelul întregului sistem, a fost de 4,96 miliarde lei.

În ceea ce privește lichiditatea societăților de asigurare, analiza ASF relevă faptul că, în primul semestru al anului, coeficientul de lichiditate calculat pentru categoria asigurărilor generale este în valoare de 2,63. În același timp, coeficientul de lichiditate calculat pentru categoria asigurărilor de viață este în valoare de 5,03. Cei doi indicatori sunt supraunitari, ceea ce indică un nivel foarte bun al lichidității la nivelul pieței asigurărilor.

"Piața asigurărilor din România a depășit momentul dezechilibrelor și este astăzi una stabilă, profitabilă și pe un trend de creștere consolidat. Ne îndreptăm spre o maturizare a pieței, potențialul de dezvoltare fiind unul considerabil. În acest fel se creează premisele ca serviciile oferite consumatorilor să fie la un standard ridicat", a declarat vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.

Potrivit datelor transmise de asigurători, la 30 iunie 2017, din analiza de supraveghere off-site s-a constatat că ponderea cea mai mare în structura plasamentelor realizate de societățile de asigurare era deținută de titlurile de stat cu 70% din totalul plasamentelor, ceea ce denotă o politică de investiție prudentă pentru investirea primelor încasate de la asigurați.

Printre instrumentele preferate de asigurători, s-au aflat și titlurile în organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), valoarea acestora reprezentând aproximativ 10% din valoarea plasamentelor realizate la nivelul întregii piețe de asigurări.

Disponibilitățile bănești constituite în depozite în lei și valută la instituțiile de credit au fost în valoare de 834 milioane lei, reprezentând 7% din totalul plasamentelor, în timp ce cuantumul investițiilor în acțiuni, instrumente financiare cu un grad de risc mai ridicat, a fost de doar 1%.

Piața asigurărilor a atins, în primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, rezultatul net al activității, din primul semestru al anului 2017, a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 milioane lei, în creștere cu 115% față de perioada similară a anului trecut. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8775 secunde