Veste bună pentru datornicii Fiscului! Ce a pregătit ANAF-ul

912
Veste bună pentru datornicii Fiscului! Ce a pregătit ANAF-ul - vestebunapentrudatornici-1565139114.jpg

Articole de la același autor

Sute de mii de agenți economici și persoane fizice înregistrează restanțe mai mari sau mai mici la bugetele statului. Pentru recuperarea sumelor datorate, Fiscul îi atenționează pe debitori prin somații și titluri executorii, pentru ca, în cele din urmă, să emită adrese de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești ale acestora și să treacă la executarea silită.


În urmă cu mai mulți ani, măsura blocării conturilor bancare ale debitorilor se aplicau chiar și în cazul unor restanțe de câțiva lei, fapt ce a generat numeroase nemulțumiri în rândul contribuabililor și a condus la creșterea cheltuielilor organelor fiscale. Drept urmare, au fost introduse limite în aplicarea acestei măsuri.  
În prezent, poprirea conturilor bancare nu se aplică pentru obligațiile fiscale restante aflate sub următoarele plafoane: 
- 3.000 de lei, în cazul contribuabililor mari;
- 1.500 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
- 500 de lei, pentru cei mici și 
- 100 de lei, pentru persoane fizice.
Conform unui proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, aflat în dezbatere publică, aceste plafoane vor fi majorate, după cum urmează: 
- în cazul debitorilor mari contribuabili, plafonul crește la 40.000 lei.
ANAF precizează că, prin această măsură se dublează numărul celor pentru care nu se înființează poprirea pe conturile bancare, ajung la aproximativ 100 de mari contribuabili, al căror cuantum total al obligațiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 milioane de lei;
- în cazul debitorilor contribuabili mijlocii, plafonul crește la 40.000 lei. Drept urmare, numărul celor pentru care nu se aplică poprirea bancară se dublează, urcând la aproximativ 4.655 de agenți economici. În 2018, aceștia aveau obligații restante în sumă totală de 118,9 milioane de lei;
- în cazul debitorilor contribuabili mici, plafonul urcă la 10.000 lei. Numărul celor ce se încadrează în plafon crește de aproximativ 2,5 ori, ajungând la aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligațiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 milioane de lei; 
- în cazul debitorilor persoane fizice, noul plafon este de 2.000 lei, astfel că numărul celor ce scapă de poprirea pe conturile bancare crește de aproximativ patru ori. În 2018, aceștia înregistrau obligații restante în valoare totală de 161,7 milioane de lei.
"Prin creșterea plafoanelor obligațiilor fiscale restante pentru care nu se înființează, de îndată, poprirea bancară, se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilitățile bănești pentru creanțe nesemnificative datorate statului", se arată în referatul de susținere a proiectului de act normativ pus în dezbatere publică.


Noua măsură demonstrează că funcționarii ANAF au început să priceapă cum funcționează economia reală și că nu trebuie să omoare vaca de la care bugetele statului sug lapte.


Creșterea plafoanelor vine la foarte scurt timp după ce Guvernul Dăncilă a aprobat Ordonanța de Urgență privind instituirea unor facilități fiscal, al cărei scop declarat este: încurajarea contribuabililor să-și plătească obligațiile bugetare. Aceasta include ștergerea penalităților și dobânzilor datorate și eșalonarea datoriei de bază, în așa fel încât tranșele de rambursare să nu afecteze dezvoltarea agenților economici, iar aceștia să nu aibă presiunea plății către stat. În fapt, prin această amnistie, Guvernul acordă firmelor intrate în impas credite fiscal cu dobândă zero și fără penalități.


Desigur, orice măsură de ușurare a poverii fiscale este benefică economiei și mediului de afaceri. Totuși, nu se poate omite substratul electoral, având în vedere faptul că se apropie alegerile prezidențiale. O puzderie de votanți din rândul agenților economici și populației va avea de profitat de prevederile acestor acte normative. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2876 secunde