Urmează mari schimbări în domeniul auditului financiar

827
Urmează mari schimbări în domeniul auditului financiar - urmeazamarischimbari-1478021242.jpg

Articole de la același autor

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative.

Actul normativ aduce o serie de schimbări majore. Astfel, se desemnează o singură autoritate competentă responsabilă cu

supravegherea publică a auditorilor financiari și a firmelor de audit. Măsura va duce la creșterea transparenței procedurilor de supraveghere a auditorilor financiari și va permite asumarea într-o mai mare măsură a responsabilității acestora. În prezent, există un sistem de supraveghere din care pot face parte și organismele profesionale. Directiva 2014/56/UE a eliminat posibilitatea ca organismele profesionale să fie desemnate ca autorități competente.

Legea prevede că autoritatea de supraveghere publică trebuie să fie condusă de nepracticieni. În prezent, există posibilitatea ca din consiliul autorității de supraveghere publică să facă parte și o minoritate formată din practicieni, ceea ce reprezintă un conflict de interese.

Autoritatea de supraveghere publică va fi învestită cu suficiente competențe pentru a-și îndeplini în mod eficient atribuțiile. Legea prevede că trebuie să dispună de resurse umane și financiare suficiente și sigure pentru a-și îndeplini atribuțiile.

Noțiunile de "auditor statutar" (din OUG nr. 90/2008) și de "auditor financiar" (din OUG nr. 75/1999) se unifică, în sensul existenței unei singure autorizări și, implicit, a unei singure calități, respectiv aceea de "auditor financiar", care desemnează persoanele fizice autorizate să efectueze activitatea de audit financiar (inclusiv activitatea de audit statutar).

Se uniformizează termenii utilizați în legislație, respectiv se extinde denumirea generică de "firme de audit" la toate persoanele juridice de drept privat care desfășoară activități de audit financiar (inclusiv activitatea de audit statutar). Legea clarifică distincția dintre "auditul statutar" și "auditul financiar" din dreptul

privat, în sensul că între cele două noțiuni există o relație de tipul parte – întreg și cu precizarea activităților care sunt conținute de fiecare noțiune în parte.

Se introduce posibilitatea delegării unor atribuții ale autorității de

supraveghere publică către organismul profesional (Camera Auditorilor

Financiari din România, denumită în continuare CAFR). Organismul

profesional, CAFR, nu mai este autoritate competentă dar, în condițiile stabilite de lege și de autoritatea de supraveghere publică, poate primi, prin delegare, cu înștiințarea Comisiei Europene, anumite atribuții. Se înființează comisia de disciplină a CAFR și se stabililește în sarcina ei competența disciplinară referitoare la faptele ce au legătură cu

activitățile de audit financiar, altele decât activitatea de audit statutar. Legea introduce răspunderea administrativă în ceea ce privește activitatea membrilor Consiliului CAFR referitoare la îndeplinirea atribuțiilor delegate CAFR, în condițiile delegării unor atribuții ale autorității de supraveghere publică către CAFR. Todată se prevede sancționarea de tip administrativ pentru neîndeplinirea sau de îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor delegate.

Întrucât se impune o flexibilizare în procesul decizional la nivelul autorității de supraveghere, deciziile urmează a fi luate de președintele acesteia. În luarea deciziilor, președintele se spijină pe membrii Consiliului superior.

Un capitol al legi se referă la "Auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate". Proiectul de act normativ prevede organizarea și implementarea unui sistem eficace de supraveghere publică a auditorilor financiari și a firmelor de audit pe baza principiilor de supraveghere publică prevăzute de Directiva 2014/56/UE. Se reglmentează introducerea în sfera auditului statutar a auditului voluntar, la acele entități mici pentru care nu există obligația auditării situațiilor financiare, cu respectarea cerinței publicării situațiilor financiare auditate împreună cu raportul de audit statutar, conform hotărârii adunării generale a acționarilor sau asociaților, cu respectarea legislației naționale.

Legea precizează sancțiunile administrativ-disciplinare ce se pot aplica auditorilor financiari și firmelor de audit: avertisment public; penalități disciplinare raportate la salariul minim brut pe economie (pentru auditorii financiari), respectiv la cifra de afaceri anuală (pentru firmele de audit); interdicție temporară de semnare a rapoartelor de audit statutar sau de efectuare a auditului financiar și retragerea autorizării, însoțită, în cazul persoanelor fizice, de pierderea calității de auditor financiar. Sunt precizate circumstanțele avute în vedere la aplicarea efectivă a sancțiunilor, respectiv: gravitatea și durata încălcării, gradul de răspundere a persoanei responsabile, capacitatea financiară a persoanei responsabile, măsura în care persoana respectivă cooperează cu ASPAAS, abateri anterioare etc.

Potrivit legii, România va recunoaște firmele de audit autorizate în alte state membre, în baza înregistrării acestora în Registrul public al auditorilor statutari și firmelor de audit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5768 secunde