Un ofițer român a fost răpit de pirații nigerieni

346
Un ofițer român a fost răpit  de pirații nigerieni - unofiterromanafostrapit-1537795856.jpg

Articole de la același autor

Golful Guineei rămâne punctul cel mai fierbinte al pirateriei pe mare, numărul incidentelor fiind în creștere în ultima vreme.

Iată, pe data de 17 septembrie 2018, tancul de produse petroliere "STI Hammersmith" a fost atacat de patru pirați, în timp ce se afla ancorat în zona de ancoraj Conakry, Guineea. Comandantul a dat alarma la timp, echipajul reușind să se refugieze în încăperea special amenajată și să blocheze intrarea. Bandiții au deschis focul asupra hublourilor și au reușit să pătrundă în cabine, unde s-au pus pe jaf. Au părăsit vasul, luând cu ei toate bunurile marinarilor, înainte de sosirea unei nave militare, venită ca urmare a primirii semnalului de primejdie. Echipajul se află, acum, în siguranță.

La distanță de numai câteva zile, pe data de 22 septembrie 2018, bulk-carrier-ul elvețian de 46. 513 tdw "Glarus" a fost atacat de pirați la circa 48 mile marine sud de Bonny, în zona de coastă a Nigeriei, în Golful Guineea. 12 dintre cei 19 membri ai echipajului au fost răpiți. Printre ostatici se află navigatori din Filipine, Slovenia, Ucraina, România, Croația și Bosnia. Se pare că pe navă era un singur marinar român. Nu există alte informații disponibile în acest moment privind nava, echipajul rămas la bord, starea de sănătate a ostaticilor și dacă există vreo solicitare de răscumpărare, din partea piraților.

Evoluția explozivă a fenomenului pirateriei din Golful Guineei demonstrează că autoritățile statelor din zonă nu sunt capabile să îl țină sub control. Dimpotrivă, unii dintre cei ce dețin puterea în zona de coastă a golfului sunt mână în mână cu pirații. Faptul că bandiții dețin ambarcațiuni de mare viteză, că pleacă din porturi când vor, înarmați până în dinți, că revin de pe mare cu ostateci și prăzi, nu se poate întâmpla fără complicitatea autorităților statale.

Dacă ar dori, cu adevărat, să pună capăt fenomenului pirateriei, autoritățile ar putea recurge la o măsură foarte simplă: rechiziționarea tuturor ambarcațiunile rapide sau cel puțin a motoarelor acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5652 secunde