UE este lider mondial în comerțul agroalimentar

262
UE este lider mondial în comerțul agroalimentar - ueestelidermondialncomertulagroa-1567969461.jpg

Articole de la același autor

În 2018, Uniunea Europeană a fost pentru al doilea an la rând cel mai mare exportator global de produse agroalimentare, exporturile sale ajungând la 138 miliarde de euro.


Produsele agricole dețin o pondere de 7% din valoarea bunurilor exportate de UE în 2018, ocupând locul patru după utilaje, alte produse fabricate și produse chimice. Agricultura, plus industriile și serviciile legate de alimente furnizează împreună aproape 44 de milioane de locuri de muncă în UE. Lanțul de producție și prelucrare a produselor alimentare reprezintă 7,5% din ocuparea forței de muncă și 3,7% din valoarea adăugată totală în UE.


Primele cinci destinații pentru produsele agroalimentare exportate de UE continuă să fie Statele Unite, China, Elveția, Japonia și Rusia, reprezentând 40% din exporturile comunitare. Pe lângă negocierea acordurilor comerciale care oferă oportunități suplimentare pentru fermierii din UE, Comisia Europeană ajută exportatorii UE să intre pe noi piețe și să beneficieze de posibilități de afaceri prin activități de promovare, inclusiv misiuni la nivel înal.


Vinurile și vermutul continuă să domine coșul de produse exportate, cu băuturi spirtoase și lichioruri pe locul doi. Urmează mâncarea pentru sugari și diverse preparate alimentare, ciocolată, paste și produse de patiserie.


În ceea ce privește importurile, UE a devenit cel de-al doilea mare importator de produse agroalimentare al lumii, cu importuri de 116 miliarde euro. Acest lucru aduce soldul comercial al UE pentru acest sector la o sumă netă pozitivă de 22 de miliarde de euro.


UE importă, în principal: produse care nu sunt, sau numai într-o mică măsură, realizate în UE, cum ar fi fructe tropicale, cafea și fructe proaspete sau uscate (reprezentând 23,4% din importuri în 2018); produsele destinate hranei pentru animale (inclusiv prăjiturile de ulei și soia - împreună 10,8% din importuri); și produse utilizate ca ingrediente pentru prelucrarea ulterioară (cum ar fi uleiul de palmier).


Importurile din Statele Unite au înregistrat cea mai rapidă creștere în 2018, cu un salt de 10%, ceea ce face din această țară principalul furnizor de produse agroalimentare din UE.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4268 secunde