"Te numesc «Iulia» și îți urez vânt bun din pupa!"

1995
10

Articole recomandate

r Administrația Canalelor Navigabile a lansat la apă o șalupă de măsurători hidrografice

Pe cheul Canalului Dunăre - Marea Neagră, în vecinătatea sediului administrației, șalupa de măsurători hidrografice "Iulia" așteaptă, nerăbdătoare, lansarea la apă.

La ceremonie sunt prezenți Ionel Minea - secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Daniel Georgescu - directorul general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, Ovidiu Cupșa - președintele consiliului de administrație al CNACN, Nicolae Dan Tivilichi - directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța și o mulțime de ziariști.

Ambarcațiunea, din fibră de sticlă cu cabină semi-închisă, este dotată cu un motor outboard, de 30 CP, pe benzină și are o autonomie de aproximativ 8 - 10 ore. La bord a fost montat un sistem hidrografic pentru măsurarea adâncimii apei și scanarea laterală, așa-numita sondă single beam portabilă.

"Te numesc «Iulia» și îți urez vânt bun din pupa!" - îi adresează nașul - secretarul de stat Ionel Minea - urarea marinărească tradițională și sparge sticla de șampanie, lovind-o de peridoc.

În aplauzele asistenței, șalupa se înalță, mai întâi, spre cer, legată cu chingi de cârligul unei macarale, de parcă ar vrea să salute cerul și soarele ascuns după nori. Apoi, coboară lin spre apa care o îmbrățișează clipocind.

Motorul prinde viață la prima cheie și ambarcațiunea, trepidând de nerăbdare, se pune în mișcare. Asistența o urmărește, încântată, cum se îndepărtează, tăind apa.

v v v

"Având în vedere necesitatea menținerii adâncimii apei pe cele două canale la cotele de navigație, nava va executa, periodic, măsurători hidrografice pe toată lungimea Canalului Dunăre - Marea Neagră și Canalul Poarta Albă - Midia, Năvodari, dar și pe canalul de derivație pentru stația de pompare complexă de la km 4. Zona de confluență cu Dunărea la Cernavodă, până la stație, este zona critică de depuneri de aluviuni în cantități mai mari decât în alte zone. Astfel, apar zone cu adâncimi critice, unde folosirea navei specializate de măsurători hidrografice «Izvoru Mare» nu este posibilă din cauza pescajului acesteia de 1,10 metri. În aceste zone se impunea folosirea unei ambarcațiuni ușoare, cu pescaj foarte mic, de maxim 0,3 m, așa cum este cazul ambarcațiunii de măsurători hidrografice «Iulia». Pe de altă parte, nava «Izvoru Mare» execută măsurători doar pe șenalul navigabil, în vreme ce «Iulia» va scana întreaga albie a canalului. Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise în timp real către nave", a declarat Daniel Georgescu, la conferința de presă organizată cu acest prilej.

Achiziționarea sondei a putut fi realizată în cadrul proiectului FAIRway Danube, în care CNACN este partener cu alte șapte administrații, din șase țări riverane Dunării, având ca lider de proiect compania Viadonau, Austria. Obiectivul principal al proiectului este implementarea master-planului de reabilitare și întreținere a șenalului navigabil al Dunării și a afluenților săi navigabili.

"Această realizare demonstrează că, la Administrația Canalelor Navigabile, continuă procesul de modernizare", subliniază Ionel Minea.

CNACN poate fi considerată, pe bună dreptate, o campioană în accesarea fondurilor europene. "Compania are în vedere o serie de alte proiecte cu finanțare europeană, precum achiziționarea unei nave multifuncționale (pentru depoluare, stins incendii și spargerea ghețurilor), reabilitarea porturilor Midia, Ovidiu și Luminița, mărirea capacității portului Ovidiu, care are o cerere tot mai mare din partea agenților economici", a precizat Daniel Georgescu.

În primele 45 de zile din anul 2018, traficul pe canalele navigabile a fost cu doar 1,3% mai mic față de program, dar a depășit cu mult nivelul atins în aceeași perioadă a anului precedent.

Comentează știrea

Laurentiu
15 februarie 2018
cand idiotii se aduna...

O minune!!! Au cumparat o salupa si au lansat-o la apa. Voi sunteti normali la cap?

Ion
15 februarie 2018
Marile investiții

Acest articol este o rușine ! Cum poți să faci atâta caz și să consumi atâta spațiu redacțional doar pentru faptul că o importantă societate de stat și-a cumpărat o . . . trotinetă ? „Evenimentul”, la care au participat atâtea personalități, este identic cu cel al inaugurării wc-ului prin tăierea panglicii de către autorități, atât de mediatizat acum câtva timp. Dacă acestea sunt marile investiții pe care le așteaptă românii, atunci suntem de râsul lumii.

sile
15 februarie 2018
Construcții nave

Este meritul dlui Tudose , fost prim ministru. Șantierul Naval Mangalia a produs prima bărcuță ! Următoarea va fi din hârtie , creponată ! Trăiască PSD și oamenii numiți de ei !

Istoria se repeta
15 februarie 2018
Alt exemplu....PSD loveste din nou

O mai tineti minte pe Manuela Mitrea ? Manuela Mitrea,fost deputat de Constanta,nevasta lui Miron Mitrea viitorul puscarias care l-a adus pe Mazare in PSD dupa ce ne-a mintit ca este candidat independent la alegerile din anul 2000.Ei bine,Manuela Mitrea a inaugurat o trecere de pietoni din apropierea unui azil de batrani din Constanta.La inaugurare,Manuela a adus si presa.A fost sarbatoare in oras, a fost si un spectacol cu majorete.Atunci,ce pretentii aveti de la astia care toti sunt numiti politic de PSD ? Uite un amestec exploziv, cand 4 idioti se aduna,vorba primului comentator.Tudorele fa ceva cu prostii vostri !

Răspuns la: Marile investiții
Adăugat de : Ion, 15 februarie 2018
Acest articol este o rușine ! Cum poți să faci atâta caz și să consumi atâta spațiu redacțional doar pentru faptul că o importantă...
Fan al lui Ion Tita Calin
15 februarie 2018
Tre sa manance si el o paine

Desi articolul e semnat Cuget Liber Online, recunoastem stilul inconfundabil al carturarului Ion Tita Calin, maestru al cuvintelor mestesugite, bardul Constantei ! Nush de ce nu isi mai semneaza articolele, chiar asa, o dam anonima ? Dar, fara echivoc, ii recunoastem "slova" maestrului ! Sa ne traiesti MAESTRE si nu te sfii sa te semnezi !

Anti Pupincurism
15 februarie 2018
Colac de Salvare

Domnule Tiita Calin, maine lansam la apa un colac de salvare la dana zero - acolo unde e armata. Are in dotare doua becuri, unul rosu in partea stanga si unul albastru in dreapta. Te invitam sa participi la lansarea oficiala si dupa lansare sa-l probezi si cand iti vei roti capul ala plin de idei marete sa vezi rosu-albastru, rosu-albastru, rosu-albastru........... Cata prostie.....................

Numarul 4
15 februarie 2018
Penibil.

Un articol mizerabil...nu are rost sa mai explic din ce motiv este mizerabil.

Dan.
15 februarie 2018
Limba Romana

Vantul bun din pupa nu este decat o flatulatie navala. Marca unui mare bard. Incearca "vant de pupa" de acum incolo.

okila
15 februarie 2018
salupa

o ocazie de a tranti o bauta asa ca intre marinari si daca e salupa pe benzina o smecherie de a umple rezervorul domnului director care si asa foloseste marinarii ,moka,pe navele dansului in timpul liber si nu numai si apropo o constructie cu o suprafata velica mare greu de manevrat cu un singur motor dar deja am inceput sa vorbesc despre legile fizicii cuantice pentru domnii directori

ion
15 februarie 2018
salupa

o "tata nano" a salupelor "...continua procesul de modernizare"

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5093 secunde