Țara arde, iar statul joacă milioanele la Loteria bonurilor fiscale!

858
Țara arde, iar statul joacă milioanele la Loteria bonurilor fiscale! - taraardeiarstatuljoacamilioanele-1585061612.jpg

Articole de la același autor

Stimați cititori, vă spun cu mâna pe inimă: nu mai înțeleg ce este în capul conducerii Ministerului Finanțelor Publice! Iată, în plină pandemie de coronavirus, în timp ce economia e în picaj, concedierile se țin lanț, puterea de cumpărare se deteriorează, rezervele financiare ale populației se împuținează, iar bugetul de stat este în grea suferință, Finanțele Publice aruncă cu bani. Azvârle cu milioane de lei, în timp ce spitalele sunt subfinanțate, slab dotate cu aparatură, echipamente, teste și medicamente, fiind nevoite să apeleze la donații.

Duminică, 22 martie 2020, instituția condusă de ministrul Florin Cîțu a organizat o nouă extragere la Loteria bonurilor fiscale, fondul de premiere fiind de 1 milion de lei. Motivația acțiunii este combaterea micii evaziuni fiscale. Cu alte cuvinte, în timp ce Fiscul a suspendat acțiunile de control ale Antifraudei și Inspecției Fiscale pe perioada stării de urgență, pentru a preveni riscul răspândirii Covid-19, misiunea stârpirii evazionismului fiscal și criminalității economice este încredințată milionului de lei pus la bătaie drept premiu. El va trebui să lupte în locul armatelor de inspectori fiscali și inspectori antifraudă.

Loteriei nu-i pasă de suferințele țării

Cotidianul "Cuget Liber" a demonstrat că, începând din data de 13 aprilie 2015, când a fost organizată prima extragere, și până în prezent, Loteria bonurilor fiscale și-a demonstrat ineficiența. Au fost cheltuite, de pomană, 69 de milioane de lei cu premii, fără a se produce vreo schimbare în comportamentul cumpărătorilor și vreo diminuare a micii evaziuni fiscale. În piețe și prăvălii continuă să intre mărfuri fără documente de proveniență, nu se fiscalizează toate încasările și nu se eliberează bonuri fiscale, după cum o demonstrează chiar rapoartele de control ale ANAF.

Iată, în anul 2019, inspectorii antifraudă fiscală au verificat activitatea a 37.575 contribuabili și au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de 122,45 milioane euro (585.320.066 lei), pentru care au întocmit 235 sesizări ale organelor de urmărire penală. Totodată, au constatat 23.198 contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 33 milioane euro (157.750.505 lei) și au confiscat bunuri, numerar și venituri în valoare totală de 23,93 milioane euro (114.391.012 lei). Suplimentar, s-a dispus suspendarea activității comerciale a 479 contribuabili, dintre care 405 au încălcat obligațiile legale privind fiscalizarea veniturilor prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale. Dar trebuie avut în vedere că aceste rezultate sunt doar picătura din oceanul evaziunii fiscale.

Stimați cititori, este revoltător faptul că, în timp ce Loteria națională (care pune la bătaie doar banii jucătorilor) și-a suspendat extragerile, Loteria bonurilor fiscale (care toacă banii strânși din taxe, contribuții și impozite) își vede de drum, nepăsătoare la suferințele țării și ale bugetului de stat.

Țara arde de tătari, mândra bea cu lăutari

Iată o altă dovadă că Ministerul Finanțelor Publice are cu totul altă agendă și alte preocupări decât chestiunile ce îi frig buza națiunii române.

Pe data de 21 martie, pe site-ul instituției a fost pus în dezbatere publică proiectul de "Ordin pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru intervalul calendaristic cuprins între data de 1 aprilie 2020 și data de 31 iulie 2020". Vorba aceea: țara arde de tătari, mândra bea cu lăutari!

Potrivit actului normativ, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme etc. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăși suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional.

Este șocant și revoltător totodată! În plină stare de urgență, când populația este sfătuită și obligată să stea în casă, iar instituțiile culturale, târgurile și expozițiile și-au suspendat activitatea, vine Ministerul de Finanțe și reglementează acordarea tichetelor culturale în perioada 1 aprilie - 31 iulie 2020. Dumnezeule, mare! 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.566 secunde