Statul le va deschide, gratuit, firmelor un cont de TVA în lei

164
Statul  le va deschide, gratuit, firmelor  un cont de TVA în lei - statulcontbancartva-1503505351.jpg

Articole recomandate

Operatorii economici vor avea deschis gratuit un cont de TVA în lei, la trezorerie, de la 1 ianuarie 2018, în baza mecanismului "split TVA", au anunțat ierri reprezentanții Ministerului Finanțelor, într-o întâlnire cu presa.

Potrivit surselor citate, acest cont va fi gratuit neexistând comisioane. În perioada octombrie-decembrie 2017 acest mecanism va fi opțional, iar de la 1 ia-nuarie 2018, obligatoriu.

"Dacă optați (ca firmă n.r.) pentru acest mecanism, în perioada octombrie - decembrie 2017, beneficiați de niște facilități care vizează anularea penalităților de întârziere, de la data de 30 septembrie, în anul curent în anumite condiții și o alta vizează o bonificație de 5% din impozitul pe profit sau pe impozitul pe veniturile microîntreprinderilor care se datorează în ultimul trimestru al anului curent", au precizat oficialii MFP.

Băncile vor deschide și ele conturi automat, dar dacă nu vor fi folosite timp de 90 de zile acestea vor fi închise.

Pe de altă parte, pentru contul de TVA în valută operatorii economici vor trebui să lucreze cu băncile care vor percepe aceleași comisioane ca la actualele conturi.

"S-a discutat cu mediul de afaceri despre posibilitatea apariției de erori generate de implementarea în practică a mecanismului. A fost prevăzută o perioadă de grație de 7 zile pentru corectarea acestor erori, fără perceperea niciunui fel de penalități. Există un termen de 7 zile pentru corectarea eventualelor erori. Dacă nu s-a făcut această corecție, există un termen de 30 de zile în care se percepe o penalitate de 0,06% pe zi din suma achitată eronat, să spunem. Dacă nici după 30 de zile nu se face corecția, atunci se aplică sancțiuni care sunt graduale. Sunt situații în care se aplică o sancțiune de 10% din sumă dacă, de exemplu, dacă furnizorul nu își virează din contul curent contravaloarea TVA în contul de TVA, sau dacă face plata TVA din contul curent în cel de TVA al furnizorului, dar sunt și unele sancțiuni mai importante dacă plata nu se face în contul de TVA al furnizorului", au menționat reprezentanții Ministerului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Aprilie 2017
Stire din Economie : Vin rambursările de TVA
Miercuri, 01 Februarie 2017
Stire din Economie : Info fiscalitate: proceduri privind TVA
Pagina a fost generata in 0.297 secunde