Sindicatele au pierdut războiul contribuțiilor sociale

243
1
Sindicatele au pierdut războiul contribuțiilor sociale - sindicatele-1507653645.jpg

Articole de la același autor

Societatea românească merge într-o direcție greșită. O recunosc și sondajele de opinie. Plăcile ei tectonice se tensionează pe zi ce trece. De vină este politica socială și fiscală a Guvernului Tudose, care a provocat creșterea deficitului bugetar.

Guvernanții încearcă să repare ce au stricat apelând la măsurile de constrângere fiscală, fapt ce a dus la deteriorarea relațiilor cu mișcarea sindicală și mediul de afaceri, la apariția pericolului unei crize economice induse artificial.

Politicul n-a rămas imun la frământările din economie și societate, tensiunile propagându-se până la vârful Puterii. Astăzi este tot mai vizibil conflictul dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și o parte a conducerii partidului, dintre Dragnea și premierul Mihai Tudose.

Ca efect al tensiunilor din PSD, primul ministru și-a anunțat intenția de a remania Cabinetul. Vrea să scape de penali, dar și de alți doi miniștri. Se spune că ar intenționa să aducă lângă el oameni care nu fac parte din anturajul lui Dragnea.

Comentatorii s-au întrebat dacă șeful PSD va sta cu mâinile în sân și nu va încerca să scape de Tudose, cum a făcut-o cu Grindeanu; căci la asta se pricepe foarte bine, este specialist!

Ieri, 10 octombrie 2017, în spatele ușilor închise, a avut loc o ședință informală la sediul central al PSD. Ce s-a discutat, care a fost atmosfera, nu se știe încă. Cert este că, la final, Niculae Bădălău, președintele executiv al partidului, a declarat că va exista o remaniere a Guvernului, dacă premierul consideră că sunt întârzieri, dar a negat ruptura dintre premier și Dragnea. Stimați cititori, este clar: Tudose a câștigat bătălia cu Dragnea, iar partidul a pus batista pe țambal.

Pentru țară e bine: criza politică a fost evitată. Dar rămâne criza socială. Timp de nouă luni, presa, mediul de afaceri și mișcarea sindicală s-au opus constant politicii fiscale dezastruoase a coaliției PSD - ALDE.

Câteva bătălii au fost câștigate. Mai întâi, Guvernul Tudose a renunțat definitiv la ideea globalizării veniturilor și la introducerea impozitului pe gospodărie. În plus, premierul a anunțat că plata defalcată a TVA se va aplica doar la firmele de stat, precum și la cele aflate în insolvență sau în faliment, așa cum ceruseră patronatele.

Sindicatele continuă să stea pe baricade, încercând să determine Guvernul să renunțe la transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Cele cinci mari confederații - Cartel Alfa, Meridian, BNS, CNSRL - Frăția și CSDR - au condamnat, prin intermediul comunicatelor de presă, această măsură, dezvăluind consecințele sale: scăderea veniturilor nete, întrucât nu există un mecanism juridic care să oblige angajatorii privați să majoreze salariile brute; eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor pentru organizarea locurilor de muncă în condiții normale pentru sănătatea și securitatea salariațiilor; angajații nu își vor mai recupera salariile în cazul insolvenței companiilor; desființarea fondului de șomaj și plata ajutoarele de șomaj de la bugetul de stat; reducere drastică a valorii contribuțiilor la pilonul I de pensii.

Cartel Alfa a trecut de faza comunicatelor de presă la cea a acțiunilor de protest în fața prefecturilor și Guvernului.

Cum a reacționat Guvernul? A organizat o întâlnire cu liderii confederaților sindicale, la care reprezentanții Guvernului au ținut-o pe-a lor, susținând că salariile și protecția socială vor crește în urma transferului contribuțiilor sociale, deși calculele îi contrazic.

Drept urmare, confederațiile au solicitat o întâlnire cu Liviu Dragnea, dar acesta îi evită. Exasperat, Bogdan Hossu s-a adresat membrilor PSD prin intermediul unei scrisori deschise.

Ce urmează? Este greu de crezut că mișcarea sindicală va face pasul următor și va declanșa greva generală. În zilele noastre, sindicatele sunt mult prea slăbite și dezbinate, incapabile să mai organizeze acțiuni radicale, de mare amploare, care să-i sperie pe guvernanți. De altfel, printre liderii de sindicat sunt destui care au legături trainice cu Puterea și care nu sunt deloc interesați se treacă de la faza amenințărilor cu greva generală, la fapte.

Trebuie să o spunem pe șleau: bătălia contribuțiilor sociale este pierdută. Guvernul Tudose se va confrunta cu un deficit bugetar tot mai mare. Va trebui să achite pensiile, ajutoarele sociale, salariile bugetarilor și, totodată, să mențină instituțiile statului în funcțiune. Dar de unde să ia bani? De la evazioniști nu este în stare. Din împrumuturile de la populație nu e suficient, iar de la Fondul Monetar Internațional nu vrea. Nu-i rămâne decât să recurgă la soluția clasică: va băga mâna în buzunarele celor mai slabi și neapărați: salariații.

Guvernul Boc a tăiat lefurile bugetarilor, spunându-le-o franc, în față. Guvernul Tudose taie lefurile tuturor salariaților, mințindu-i că, de fapt, le mărește.

Comentează știrea

caterpillar
11 octombrie 2017
vai de mama noastra

Ma mir ca nea Tita nu l-a bagat printre randuri si pe Stanciu Silviu. Pai normal ca sindicatele sunt mult prea slabite si dezbinate daca sunt "reprezentate" de oameni ca stanciu silviu.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5737 secunde