Se prefigurează o nouă revoluție industrială, susține guvernatorul Mugur Isărescu

294
Se prefigurează o nouă revoluție industrială, susține guvernatorul  Mugur Isărescu - seprefigureazaonouarevolutieindu-1542985641.jpg

Articole de la același autor

Într-un discurs ținut în cadrul conferinței "România 2030", Mugur Isărescu - guvernatorul BNR, a vorbit despre schimbări substanțiale petrecute în industria românească.

"Dacă în perioada premergătoare crizei, industria era angajatorul dominant din economie, având 40% din totalul angajaților, iată că circa 10 ani mai târziu industria a ajuns pe locul secund, după servicii, comprimându-se până la 30%. Dar evoluția nu a fost una similară în toate domeniile de activitate industrială. Sectoarele care și-au majorat contribuția la ocuparea forței de muncă față de perioada precriză au fost industria auto și ramurile conexe (care au ajuns să angajeze un sfert din personalul total din industrie). (…) Industria alimentară reprezintă o altă ramură care a reușit să capete amploare în ultimul deceniu. Semnalul este unul pozitiv în opinia mea, dacă introducem în ecuație și suprafața agricolă a țării. Având în vedere potențialul României în acest domeniu, devine clar că potențialul de dezvoltare a industriei alimentare este amplu. La polul opus se plasează industria ușoară, al cărei personal aproape s-a înjumătățit, până la 200 de mii de angajați. În cazul acestui sector, nu putem face însă abstracție de tendințele globale, firmele migrând către est în cursa pentru reducerea costurilor.

În ansamblu, industria românească rămâne atractivă, cele mai multe investiții străine directe fiind încă orientate către acest sector economic, în care au fost atrase, până în 2017 inclusiv, peste 30 miliarde euro (ceva mai puțin de jumătate din total). Datele privind stocul investițiilor străine directe în anul 2017 confirmă că o bună parte a acestor resurse au avut ca destinație industria auto (17% din fluxurile captate de industria românească), dar și ramurile conexe", a declarat Isărescu.

Referindu-se la progresul tehnologic al industriei, guvernatorul BNR a

subliniat rolul major jucat de digitalizare, care va conduce la o nouă revoluție industrială.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2825 secunde