"Salvați albinele de la moarte!" - apelul disperat al apicultorilor români

658

Articole de la același autor

Ploile dese din ultimele săptămâni, i-au bucurat pe agricultori, dar le-au produs mari necazuri apicultorilor. "Albinele fiind obligate să rămână în stupi, crescătorii au fost nevoiți să le asigure hrana", relatează Mihail Drăgan, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine - Filiala Constanța,

Din organizație fac parte 85 de apicultori constănțeni, care dețin împreună aproape 4.000 de familii de albine. Apicultorii sunt sprijiniți prin programul național apicol, decontându-li-se tratamentele, materialul pentru confecționarea stupilor și achiziția familiilor de albine.

Până de curând, mierea românească a avut o piață bună, fiind foarte apreciată de străini. "90% din producția noastră a mers la export. În 2015, o familie de albine a produs, în medie, între 24 și 29 kg. Există diferențe de productivitate între calitățile de miere. Spre exemplu, la rapiță, media a fost de 1 - 2 kg, la tei, 9 - 11 kg, iar la floarea soarelui, 14 - 16 kg. Prețul mierii poliflore, la achizițiile angro, a fost de 10 - 11 lei. Mierea de tei s-a vândut cu 13 - 14 lei. În cazul mierii de salcâm, prețul a scăzut de la 20 la 16 lei" - a declarat Mihail Drăgan.

În 2016 s-a produs o schimbare pe piață și mierea românească a început să fie mai puțin căutată. "Sunt semnale că a pătruns pe piață miere din afara Uniunii Europene, de calitate inferioară și cu prețuri foarte mici. Principalul achizitor e Germania. Specialiștii români au făcut analiza mai multor produse străine vândute prin intermediul lanțurilor de hipermarket-uri și au constatat că, în cazul a 90% dintre ele, este vorba de miere artificială, produsă din zahăr. Dacă vor miere naturală, achiziționată direct de la producătorii români, consumatorii trebuie să viziteze magazinele Apicola (societatea comercială a Asociației Crescătorilor de Albine)" - a afirmat Drăgan.

Constantin Gavrilă (67 ani), apicultor din Mangalia, deține o stupină de 163 de familii de albine.

"Una dintre problemele cele mai grave cu care ne confruntăm noi, crescătorii de albine, este faptul că se aplică tratamentele frecvente culturilor agricole. De multe ori, perioada de aplicare a acestora se prelungește din diverse motive, fapt ce ne obligă să ținem albinele închise în stupi. O altă problemă extrem de gravă este aceea a culturilor de rapiță și floarea soarelui modificate genetic. Plantele nu mai asigură nectarul și nu mai polenizează încrucișat. Aceste culturi, preferate de fermieri pentru că sunt mai rezistente la tratamentele împotriva dăunătorilor, au ajuns să fie majoritare. Din nefericire, albinele sunt condamnate să moară de foame" - afirmă apicultorul.

Un alt mare pericol îl reprezintă insecticidele de tipul neonicotinoidele, utilizate masiv în agricultură. Insectele polenizatoare, printre care și albinele, sunt afectate prin polenul și nectarul recoltat în special de la rapiță și floarea soarelui, dar și prin apa de gutație (din "transpirația" plantelor pe timpul nopții), în special de la porumb. În cantități foarte mici, neonicotinoidele au efect letal asupra albinelor.

Asociația Crescătorilor de Albine a declanșat campania "SOS - Albina românească!" În mesajul care o însoțește se afirmă: "2015 a fost un an devastator pentru apicultorii români și familiile lor de albine la culesul de floarea-soarelui, din cele mai importante zone de cultură ale țării. Se estimează că circa 100.000 de familii de albine au fost decimate chiar în timpul culesului." Apicultorii susțin că vinovate de moartea albinelor sunt neonicotinoidele cu care au fost tratate semințele. Inițiatorii petiției solicită stoparea utilizării insecticidelor de mare toxicitate la culturile importante din punct de vedere melifer (rapiță și floarea-soarelui).

"Este foarte important ca în acest sens să fie aplicate și în țara noastră măsuri responsabile față de mediu și siguranță alimentară așa cum există în toate statele membre UE care au interzis utilizarea neonicotinoidelor la culturi nectaropolenifere și nu au acceptat derogări de la legislație, ci aplică metode de producție alternative, biotehnologice, de management integrat al dăunătorilor pentru a minimiza impactul nociv asupra albinelor și problemele de poluare a mediului și alimentelor. Albina reprezintă un biosenzor extrem de sensibil pentru mediu, iar moartea ei trebuie să ne dea semnalul că suntem pe o cale greșită și că, odată cu dispariția ei, nu vor dispărea doar apicultorii, mierea și alte produse apicole, ci vor dispărea plante, animale, oameni într-un lanț trofic care nu poate exista fără principalul polenizator - albina meliferă!" - se spune în mesaj.

Până acum, petiția a fost semnată de 2.169 de persoane, care au postat și 207 comentarii. Iată două dintre ele: "De ce am semnat această petiție? Veniți la mine în stupină să vedeți de ce... Bani investiți, muncă, timp, taxe plătite la mijloace auto, terenuri și nu numai, și cu ce m-am ales? Cu aplauzele Statului Roman!" "Am semnat această petiție pentru că iubesc albinele și noi trebuie să ocrotim aceste ființe care aduc oamenilor numai beneficii."

Stimați cititori, dacă vă pasă de albine și de apicultori, intrați pe adresa la adresa http://www.petitieonline.com/sos_albina_ romaneasca și suțineți campania!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Aprilie 2016
Stire din Economie : Sprijin financiar pentru apicultori
Pagina a fost generata in 0.4536 secunde