Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Economie

Rompetrol Rafinare, creștere cu 27% a materiilor prime procesate în primul semestru

Ştire online publicată Marţi, 14 August 2018

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creștere cu peste 50% a cifrei brute de afaceri față de indicatorul atins în perioada similară din 2017, până la un nivel de 2,6 miliarde USD.

Pe fondul unei majorări cu 27% a materiilor prime procesate de unitățile sale de producție (rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie), compania a obținut în S1 un rezultat operațional (EBITDA) de aproximativ 86 milioane USD, cu 49% peste cel din primul semestru al anului trecut.

În același timp, creșterea volumului de materii prime prelucrate și a produselor petroliere vândute, dar și continuarea programelor de optimizare a costurilor de procesare și a cheltuielilor operaționale au susținut atingerea în perioada ianuarie-iunie a unui profit net de 2,78 milioane USD, față de o valoare negativă de 7 milioane USD în S1 2017.

Rezultatele au fost influențate de volatilitatea produselor petroliere, în condițiile în care materia primă – țițeiul s-a apreciat cu circa 36%, ajungând în S1 la 70 USD/baril. La nivel european, marjele europene de rafinare s-au diminuat în primul semestru al anului cu peste 12% față de indicatorul aferent perioadei similare din 2017, în contextul unei creșteri accentuate a țițeiului, cu mult peste evoluția produselor petroliere. 

Diviziile de rafinare și petrochimie ale Rompetrol Rafinare au reușit să își majoreze cu 34% cantitățile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane USD (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017). 

Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 435 milioane USD în trimestrul II 2018 și peste 769 milioane USD în primul semestru al anului 2018.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută în valoare de 2,24 miliarde USD în primul semestru al anului, în creștere cu aproximativ 60% comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Majorarea a fost determinată în principal de cotațiile ridicate ale țițeiului și ale produselor petroliere.

În același timp, rezultatul operațional EBITDA s-a majorat cu 82% față de indicatorul din S1 2017, până la un nivel de 76,7 milioane USD. Rezultatul net obținut de segmentul de rafinare în prima jumătate a anului a fost unul pozitiv, de 17,5 milioane USD, față de unul negativ de 17,2 milioane USD consemnat în perioada similară din 2017.

Rezultatele financiare au fost susținute de îmbunătațirea cu 25% a marjei brute de rafinare a unității de la malul Mării Negre până la un nivel de 49,6 USD/tonă și cu 27% a cantităților de materie primă prelucrată și a carburanților comercializați, pe fondul continuării programelor de optimizare a proceselor de producție și energie (creșterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) și de eficientizare a costurilor de operare - începute în 2014 și continuate până în prezent.

Compania a realizat în luna aprilie o serie de operațiuni tehnologice recurente (schimbare și regenerare catalizatori, decocsare) pentru menținerea instalațiilor rafinăriei Petromidia în parametri optimi de funcționare, dar și pentru asigurarea calității produselor obținute. Rafinăria Petromidia a procesat în prima jumătate a anului circa 3,1 milioane tone de materie primă, în creștere cu peste 27% față de nivelul obținut în perioada similară din 2017.

În prima jumătate a anului, rafinăria Vega Ploiești a procesat o cantitate totala de 194 mii tone, in crestere cu 28% fata de perioada similara din 2017. In prezent, rafinaria este cea mai longeviva unitate de profil din Romania si este singurul producator intern de bitum si hexan.

Gradul de utilizare a capacitatii de prelucrare in S1 s-a majorat cu 28% in cazul rafinariei Petromidia (98,45 %), respectiv cu peste 25% pentru rafinaria Vega (117,53%).

In prima jumătate a anului, rafinăria Petromidia a obținut circa 2,42 milioane tone carburanți, din care peste 64% au fost carburanții diesel și cel special pentru aviație - jet.

Divizia de petrochimie a înregistrat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 114,3 milioane USD, în creștere cu 43% față de nivelul consemnat în perioada similară din 2017. În prezent, aceasta este singurul producător de polimeri din România.

Pe fondul marjelor reduse și a volatilității ridicate ale prețurilor materiei prime și a produselor petrochimice, rezultatul operațional (EBITDA) a fost unul negativ, de circa 8,8 milioane USD. În același timp, rezultatul net a fost de asemenea unul negativ, de 19 milioane USD.

Bugetul de investiții alocat segmentului de petrochimie pentru acest an se ridică la circa 6,8 milioane USD și vizează proiecte de dezvoltare a activităților de profil, investiții obligatorii și lucrări de mentenanță capitală.

Compania a finalizat în S1 lucrările de revizie și testare a instalației de polietilene de înaltă densitate - HDPE (verificare/modernizare echipamente, avizări, etc) și și-a propus să o repornească în perioada următoare, în funcție de condițiile de piață. 

Printre proiectele finalizate în prima jumătate a acestui an se numără și cele destinate instalației de polipropilena pentru îmbunătățirea disponibilității mecanice, dar și pentru susținerea capacității de producție la 260-270 to/zi pe parcursul întregului an.

La acestea se adaugă și cel dedicat instalației de polietilene de joasă densitate (LDPE) care îi permite o reducere semnificativă a opririlor accidentale. În 2017, compania a alocat circa 1,2 milioane USD pentru construcția unei unități adiacente acesteia, care asigură recuperarea integrală a filamentelor fine de polimeri, denumite “păr de înger”.

Producția totală de polimeri în S1 2018 s-a majorat cu 26% față de perioada ianuarie-iunie a anului trecut, până la un nivel de 81,6 mii tone. 

Segmentul de distribuție a înregistrat în perioada ianuarie-iunie o creștere de 38% a cifrei brute de afaceri față de S1 2017, pe fondul unei îmbunătățiri cu 12% a cantităților de carburanți comercializați pe piața internă (benzine, motorine, gaz petrolier lichefiat).

În prima jumătate a anului, cererea internă de carburanți a fost afectată atât de condițiile meteo severe din primul trimestru, cât și de cele economice generale (supracciză carburanți – transportatori, curs valutar/inflație, evoluția internă și internațională a prețurilor). În acord cu prognozele interne, piața internă a consemnat o creștere a volumelor de circa 2% în prima jumătate a anului.

Astfel, Rompetrol Downstream a reușit o creștere cu 12% a cantităților de carburanți comercializați, de la 1,03 milioane tone în S1 2017 la 1,15 milioane tone în primul semestru al acestui an. Pe segmentul de retail, compania a consemnat o creștere a volumelor de 3%, evoluția fiind susținută de impactul programului de rebrading al stațiilor Rompetrol, continuarea programelor de optimizare și reducere a costurilor operaționale, dar și de deschiderea a 2 noi stații în Bacău și Baia Mare.

Pe segmentul de en-gros, aceasta și-a extins prezența de la începutul anului cu 62 de noi baze interne de 9 și 20 metri cubi, cantitățile totale vândute pe acest canal fiind cu 11% în S1 2018 peste cele din perioada similară a anului trecut.

La finele lui iunie 2018, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 869 puncte de comercializare (stații proprii, stații partener, stații expres, baze interne), în creștere cu 80 de unități față de iunie 2017. 

PUBLICITATE
Citeşte şi
În urma majorării de capital al companiei Rompetrol Rafinare Constanța, Ministerul Finanțelor Publice a devenit principalul acționar. Ciprian Copariu, directorul general al ...
Rompetrol Rafinare a câștigat trei premii în cadrul lansării Topului Societăților Comerciale din județul Constanța:  Premiul I pentru cea mai mare cifră de afaceri, Premiul I ...
Alte ştiri din sectiunea Economie
Numărul firmelor radiate a atins după primele patru luni nivelul record al ultimilor 10 ani.Mediul economic din țară devine tot mai dur pentru companii. Numărul firmelor radiate a ...
Două nave fluviale de croazieră, „Treasures” și „River Adagio”, au acostat, ieri, în terminalul de pasageri al portului Constanța. Nava ...
Instituția dialogului social este una din piesele de bază ale mecanismului democrației. Fără ea, evoluția socială și economică riscă să se desfășoare ...
Cu ocazia aniversării celor 35 de ani de exploatare a Canalului Dunăre - Marea Neagră, kaiaciștii de la Asociația Club Sportiv Nautic Mila 80 Galați și Imbold ...
Astăzi, începând cu ora 10, la sediul Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, vor avea loc festivitățile dedicate împlinirii a 35 de ani de la ...
Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a lansat oficial. Potrivit noului ghid, publicat de Ministerul Mediului, programul cuprinde acum mai multe tipuri de electrocasnice, față ...
Vizita Papei Francisc în România va fi marcată de Banca Națională printr-o emisie numismatică.BNR pune în circulație monede din aur și alamă pentru colecționare, dar și ...
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) au încheiat un ...
Ultimul raport al Eurofound (Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă) arată că viața și munca s-au schimbat în ...
Banca Națională a României a pus în dezbatere publică proiectul Regulamentului privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului ...
Epoca articolelor din plastic începe să apună. După ce ne-au invadat viața și mediul, după ce ne-au schimbat stilul de viață, determinându-ne să depindem de ele ...
În anul 2018, prețurile energetice pentru gospodăriile populației din Uniunea Europeană au crescut cu 3,5% la electricitate și cu 5,7% la gaze, comparativ cu anul ...
La evenimentul „Insurance Market Trends” din cadrul FIAR (Forumul Internațional Asigurări - Reasigurări) organizat de către Media Xprimm, vicepreședintele ...
Pe data de 31 mai 2019, la Odessa, va avea loc Forumul porturilor ucrainene. În cadrul evenimentului, vor fi prezenți investitorii și reprezentanții oamenilor de ...
Compania logistică Arkas Holding, din Turcia, va lansa, în 2020, proiectul Railport. Este vorba de construcția unui terminal intermodal pentru transportul mărfurilor ...
Clasamentul mărfurilor derulate în porturile Constanța, Midia și Mangalia, în perioada ianuarie - aprilie 2019, a fost următorul (în paranteză sunt creșterile ...
În perioada ianuarie - martie 2019, contul curent al balanței de plăți a României a înregistrat un deficit de 1.212 milioane euro, în creștere cu 18% față de ...
Evoluția porturilor maritime românești din primele patru luni ale anului 2019 confirmă așteptările. Traficul general de mărfuri a crescut cu 10.25% comparativ cu ...
Grupul de lucru pentru credite la export, din cadrul Consiliului Uniunii Europene s-a reunit la București, la finele săptămânii trecute.Reuniunea informală a fost organizată ...
luni, 20 mai Pulsul economiei
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a crescut cu 9,6%, în primele trei luni ale ...
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Arhiva