La fel ca înainte de 1990

Românii vor plăti garanție pentru ambalajele reciclabile și le vor preda la schimb sau contra-cost

670
Românii vor plăti garanție pentru ambalajele reciclabile și le vor preda la schimb  sau contra-cost - romaniivorplatigarantiepentrumat-1531924043.jpg

Articole de la același autor

Înainte de anul 1990, în economia românească se aplica pe scară largă "regula celor trei R": recuperare - refolosire - reciclare. Unitățile economice aveau plan de colectare a deșeurilor, comerțul avea obligația să recupereze ambalajele din sticlă de la cumpărători, iar populația era stimulată material să predea sticlele, borcanele, hârtia, cartonul și fierul vechi la centrele de colectare.

După 1990, pe măsură ce deșeurile s-au diversificat și au crescut ca volum, mecanismele economice de gestionare a acestora au slăbit. Statul român s-a mulțumit să adopte reglementări, a căror îndeplinire nu a urmărit-o niciodată, primele care au încălcat legislația privind gestionarea deșeurilor fiind chiar instituțiile sale. Cea mai bună dovadă a indiferenței statului față de problema deșeurilor este numărul insuficient și chiar lipsa coșurilor de gunoi și a recipientelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor din numeroase localități ale țării, printre acestea numărându-se și municipiul Constanța.

Dacă statul român a ignorat această problemă majoră până în prezent, o directivă europeană îl obligă să își schimbe comportamentul. Aceasta prevede că procentul deșeurilor reciclate trebuie să ajungă la 70% până în 2030. Materialele de ambalare, cum ar fi hârtia și cartonul, plasticele, sticla, metalul și lemnul vor trebui să fie reciclate în proporție de 80%, iar la gropile de gunoi ar urma să ajungă cel mult 10% din deșeurile municipale.

Marți, 17 iulie 2018, Guvernul Dăncilă a aprobat o ordonanță de urgență prin care se urmărește creșterea ratei de reciclare a deșeurilor, printr-o schimbare de abordare a modului de gestionare a acestora.

Una dintre principalele noutăți este introducerea garanției pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 2 lei pe bucată. Aceasta va fi inclusă distinct în prețul final al produsului achiziționat. Cumpărătorul își va recupera garanția la momentul returnării ambalajului. De asemenea, el poate preda la schimb ambalajul în cazul în care cumpără un alt produs.

Metoda nu este o noutate. Înainte de anul 1990 se aplica pentru ambalajele din sticlă. Este de așteptat, ca de acum înainte, să se aplice și la PET-uri și cutiile din plastic.

Agenții economici care introduc ambalaje pe piață vor avea obligații sporite privind gestionarea lor, recuperarea celor reutilizabile și predarea la centrele de reciclare. Vor fi nevoite să rețină garanția de la cumpărători, să preia ambalajele returnate și să înapoieze garanția.

Desigur, pentru gestionarea ambalajelor reciclabile, agenții economici vor avea costuri mai mari cu spațiile de depozitare, forța de muncă și transportul. Dar acest lucru va stimula economia, contribuind la creșterea investițiilor în sectorul recuperării, sortării, prelucrării și reciclării ambalajelor și la apariția de noi locuri de muncă.

La rândul lor, administrațiile locale vor avea obligația să asigure colectarea separată cel puțin a deșeurilor din hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale și să implementeze instrumentul economic "plătește pentru cât arunci". Cetățenilor li se va oferi posibilitatea de a alege din cel puțin două variante de tarife distincte pentru gestionarea deșeurilor reziduale, fundamentate pe cel puțin unul din următoarele criterii: volum, frecvența de colectare, greutate, saci de colectare personalizați.

Autoritățile administrației publice locale au obligația să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere.

Responsabilități sporite vor avea și titularii autorizațiilor de construcție sau desființări de construcții. Până la 31 decembrie 2020, gestionarea deșeurilor rezultate din aceste lucrări trebuie să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4172 secunde