România va fi judecată de Curtea de Justiție a UE

218
România va fi judecată de Curtea de Justiție a UE - romaniaafosttrimisainfatacurtiid-1532256659.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a trimis Grecia și România în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu au transpus cea de a 4-a directivă privind combaterea spălării banilor în legislația lor națională. Irlanda a pus în aplicare doar o parte foarte limitată dintre norme și, prin urmare, este de asemenea trimisă în fața Curții de Justiție. Comisia a propus impunerea de către Curte a plății unei sume forfetare, precum și a unor penalități zilnice până când cele trei țări vor lua măsurile necesare. 


Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a celei de a 4-a directive privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017. Aceste norme consolidează normele anterioare prin: întărirea obligației de evaluare a riscurilor pentru bănci, juriști și contabili; stabilirea unor cerințe de transparență bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale; facilitarea cooperării și a schimbului de informații între unitățile de informații financiare din diferite state membre pentru a identifica și a monitoriza transferurile de bani suspecte, astfel încât să se prevină și să se depisteze spălarea banilor sau finanțarea activităților teroriste; instituirea unei politici coerente față de țările din afara UE care au norme deficitare în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului; extinderea competențelor de sancționare ale autorităților relevante. Între timp, în urma revelațiilor aduse de Panama Papers și a atacurilor teroriste din Europa, Comisia a propus o a 5-a directivă privind combaterea spălării banilor, care să intensifice lupta împotriva spălării de bani și a finanțării activităților teroriste.


Noile norme au ca scop asigurarea unui nivel înalt de garanții pentru fluxurile financiare provenite din țări terțe cu risc ridicat, îmbunătățirea accesului la informații, crearea unor registre centralizate de conturi bancare și contracararea riscurilor de finanțare a terorismului legate de monedele virtuale și de cardurile preplătite.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4152 secunde