România va dispune de 3,1 miliarde de euro din fondurile UE pentru lupta cu COVID-19

83
România va dispune de 3,1 miliarde de euro din fondurile UE pentru lupta cu COVID-19 - euro-1585296562.jpg

Articole recomandate

România va putea utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, din cele 37 de miliarde de euro ce vor fi puse la dispoziția statelor membre UE pentru a combate criza.


"Prin înființarea Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus, 37 de miliarde de euro din fondurile structurale europene vor fi puse la dispoziția statelor membre pentru a combate criza. 8 din cele 37 de miliarde provin din prefinanțările neutilizate care nu vor fi rambursate, ci folosite în lupta cu COVID-19, restul de 29 de miliarde reprezentând co-finanțarea europeană. Din aceștia, România poate utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, valoare ce nu include sumele eliberate de BEI sau contribuțiile statului român prin ajutoare de stat", a scris Eugen Tomac pe Facebook, după ședința plenară a Parlamentului European, potrivit Agerpres.


Potrivit președintelui PMP, al doilea instrument, Fondul de solidaritate al UE, folosit în cazul catastrofelor naturale majore, își extinde de acum sfera de aplicare și pentru crizele de sănătate publică, iar "până la 800 de milioane de euro sunt disponibili în 2020 din acest fond".


Totodată, Fondul european de ajustare și globalizare are la dispoziție până la 179 de milioane de euro anul acesta pentru a sprijini lucrătorii concediați și angajații independenți, mai precizează Tomac.


Și IMM-urile afectate de criză vor beneficia de sprijinul UE.


"Pentru sprijinul IMM-urilor afectate, un miliard de euro va fi direcționat din bugetul UE către Fondul European de Investiții, pentru ca băncile să ofere finanțări și să furnizeze lichidități IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, acest instrument poate ajuta cel puțin 100.000 de IMM-uri europene cu finanțări în valoare totală de aproximativ 8 miliarde de euro", a arătat europarlamentarul.


De asemenea, pentru a sprijini branșa aviației, europarlamentarii au votat pentru reglementarea situației sloturilor orare, o problemă importanta pentru transportatorii aerieni, a precizat Tomac.


"De acum, aceștia își vor păstra sloturile orare fără a fi nevoiți să decoleze cu aeronavele goale (n.r. - sloturile orare permit unei companii să decoleze și să aterizeze pe un anumit aeroport într-un interval orar bine determinat). Măsura se aplică pentru perioada 1 martie - 24 octombrie 2020", a mai arătat liderul PMP.


Potrivit lui Eugen Tomac, aceste măsuri au fost votate în ședința plenară a Parlamentului European, la care a participat joi de la distanță, măsuri extrem de importante pe care UE le-a luat pentru depășirea crizei fără precedent pe care lumea o are de înfruntat.


Sursa: Agerpres




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7455 secunde