Potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu

România a fost bugetată penal, după metoda Al Capone, timp de trei ani

256
România a fost bugetată penal, după metoda Al Capone, timp de trei ani - fondcitu-1573772996.jpg

Articole de la același autor

Proiecția bugetului de stat pe anul 2019 realizată de Guvernul Dăncilă a pornit de la premisa unei creșteri economice de 5,5% în acest an. În baza ei, a fost prevăzută o creștere a veniturilor cu 15,77% față de 2018 și cheltuieli mai mari cu 17,36%. 


Datele publicate recent de Institutul Național de Statistică demonstrează că premisa bugetară a fost falsă. În primele nouă luni ale anului 2019, produsul intern brut a crescut cu doar 4%, iar tendința este de continuă scădere. Dacă în primul trimestru al anului, creșterea economică anualizată a fost de 5%, în trimestrul doi a coborât la 4,4%, iar în trimestrul al treilea, la 3%. 
Ce consecințe are acest lucru? În primul rând, veniturile colectate sunt semnificativ mai mici decât cele programate prin lege. Iată, la preluarea mandatului, Guvernul Orban a găsit un minus de 11 miliarde de lei la Ministerul Finanțelor Publice, în zona veniturilor bugetare și un minus de 2,9 miliarde de lei la bugetul de pensii. 


În al doilea rând, cheltuielile angajate de Guvernul Dăncilă în baza iluziei bugetare au o acoperire redusă, statul fiind nevoit să se împrumute din greu pe de o parte, iar pe de altă parte, să amâne obligațiile de plată către asigurații din sănătate și agenții economici. 


În prezent, statul are întârzieri la rambursările de TVA către firme, în valoare de 5,2 miliarde de lei și datorează alte peste 5 miliarde de lei în contul lucrărilor efectuate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, fapt ce a dus la creșterea blocajului economico-financiar. 


Pe de altă parte, volumul concediilor medicale neplătite de statul român a urcat la 3 miliarde de lei. 


Execuția bugetară trece de linia roșie 
Primele zece luni ale anului 2019 s-au încheiat cu un deficit de 2,84% din PIB, a anunțat Florin Câțu, noul ministru al Finanțelor, în cadrul conferinței de presă din data de 14 noiembrie 2019. Iar dacă Guvernul Orban nu va acționa rapid, ritmul de creștere a găurii bugetare se va menține neschimbat și România va încheia anul 2019 cu un deficit de 4% din PIB, cu mult peste ștacheta deficitului excesiv, de 3%.


Pentru a acoperi deficitul bugetar și a putea achita pensiile și salariile bugetarilor, statul s-a împrumutat de peste tot: de la populație, de la băncile din România și de pe piața externă. În primele nouă luni ale anului 2019, dobânzile achitate de statul român au fost de 9,712 miliarde de lei, sumă ce reprezintă 0,9% din PIB și 3,8% din volumul total al cheltuielilor bugetare. 
Găsind visteria statului goală, Guvernul Orban n-a avut de ales. Încă din prima zi de mandat, a fost nevoit să angajeze noi împrumuturi pentru a achitarea pensiilor și salariilor, a obligațiilor de plată scadente. Pe data de 7 noiembrie 2019, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat de pe piața internă, prin emisiuni de titluri de stat, suma de 776,25 milioane de lei, iar în urma licitațiilor din 11 și 12 noiembrie, a atras de pe piața internă, printr-o emisiune de obligațiuni, suma de 867 milioane de lei.
Pe de altă parte, Guvernul Orban este obligat să reducă cheltuielile bugetare, în primul rând prin eliminarea cheltuielilor inutile. A început cu restructurarea aparatului central, reducând numărul de ministere de la 26 la 16. Urmează desființarea agențiilor și structurilor instituționale a căror unică menire este să toace banul public și să încurce lumea, restructurarea tuturor instituțiilor și eliminarea posturilor special create pentru clientela politică. 


Stimați cititori, execuția bugetară spune totul despre capacitatea administrativă a unui guvern. Cabinetul Dăncilă a fost, de departe, cel mai prost administrator din ultimii 30 de ani, reușind să bată toate recordurile de deficit bugetar. 
N-a ținut cont de părerea nimănui, n-a luat în seamă avertismentele specialiștilor din economie, ale patronatelor și sindicatelor, ale Băncii Naționale a României și Comisiei Europene, iar din datele statisticii oficiale a spicuit doar ceea ce îi convenea. 


În atenția organelor de cercetare penală 
Stimați cititori, lucrurile sunt cu mult mai grave decât ne-am putut imagina. Ministrul Florin Cîțu susține că a găsit, la minister, două bugete: unul oficial și altul real. 


"Am stat și m-am uitat să văd care e situația datelor reale. Am avut discuții și cu partenerii internaționali. Tot ce am găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. România, în ultimii trei ani, a fost condusă după două bugete. A fost un buget, cel prezentat în Parlament, și un al doilea care avea toate informațiile reale, pentru finanțarea baronilor locali; metoda folosită de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el", a declarat Cîțu. 


El a anunțat că analizează posibilitatea sesizării organelor competente. 


"Tot ce a fost în cei trei ani de zile a fost premeditat. Aveam câteva indicii prin faptul că își dădeau tot felul de derogări de la legea responsabilității fiscale. În ultimii trei ani, au fost afectate fundamentele economiei românești. Bugetul național a fost transformat dintr-un instrument de susținere a economiei într-un instrument în slujba partidului. Un mod prin care acești bani erau transferați pentru interese de partid, de fapt instrumentul era rectificarea bugetară. La începutul anului vedeai că bugetul era dimensionat OK; erau bani pentru investiții, școli și așa mai departe. Rectificările bugetare luau acești bani și îi transferau către interesele de partid. Nu se putea face acest lucru fără complicitatea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză și fără câteva artificii contabile care aranjau lucrurile. Dragnea, Vâlcov și Teodorovici știau că banii nu vor ajunge la investiții. Studiem posibilitatea sesizării organelor de cercetare penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat", a afirmat ministrul. 
Oare manoperele invocate de Florin Cîțu au fost operate cu știrea fostului premier Viorica Dăncilă? 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.52 secunde