România a atras 3,3 mld. euro de pe piețele externe, cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansată de un stat non-euro

de Cuget Liber Miercuri, 27 Mai 2020 98
România a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital, iar fondurile au intrat în conturile Trezoreriei, a anunțat, miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).


Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste trei ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori, iar fondurile aferente acestei tranzacții au intrat în conturile Trezoreriei marți, 26 mai 2020.


Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și două miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an.


“Succesul acestei tranzacții demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunității internaționale a investitorilor, chiar și în această perioadă provocatoare, generată de pandemia COVID-19. Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice. În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atât volumul atras, precum și cererea record din partea investitorilor și primele de emisiune aferente tranzacției reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria piețelor emergente”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.


Potrivit ministerului de resort, emisiunea de euroobligațiuni, lansată în data de 19 mai 2020 de MFP s-a bucurat de un interes excepțional din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe care i-au consolidat, încă o dată, poziția de emitent sofisticat pe piețele externe de capital.


Astfel, prin volumul impresionant al cererii, precum și prin volumul final al tranzacției, este cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansată de un emitent suveran din zona non-euro și a doua cea mai mare din regiunea CEE. De asemenea, tranzacția reprezintă cel mai mare volum de finanțare realizat de Romania într-o singură zi și s-a bucurat de cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar și la închiderea tranzacției când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 12 miliarde euro.


În plus, ministerul precizează că, la această tranzacție, s-a realizat cea mai mare reducere a costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 50 de puncte de bază.


În ceea ce privește distribuția geografică a investitorilor, pentru maturitatea de cinci ani lung (cu scadență la 26 februarie 2026), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 22%, SUA 14%, Germania și Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveția 5%, Italia 7%, Franța 4%, restul Europei 16% și Asia 5%.


Totodată, pentru maturitatea de 10 ani, distribuția geografică a investitorilor a cuprins: Marea Britanie și Irlanda - cu 35%, SUA 23%, Germania și Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveția 5%, Italia 2%, Franța 2%, restul Europei 7% și Asia 3%.


Cea mai mare parte dn bani au venit de la fonduri de active administrate privat, bănci comerciale și private, fonduri de pensii și companii de asigurări și fonduri de investiții.


Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank AG, în timp ce Casa de avocatură Filip & Company a acordat asistență, alături de Casa de avocatură Linklaters.
 
Sursa: StirilePROTV


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

ieri, ora 17:23

Ultima oră

Titlurile zilei