Rezervele de aur și valută ale României, la un nivel record

169
Rezervele de aur și valută ale României, la un nivel record - aur-1567454970.jpg

Articole recomandate

Mai sunt însă zone în care lucurile merg bine în țara asta. Rezervele internaționale ale României, aur plus valută, au depășit 40 de miliarde de euro în august. Nu doar că este depășit un prag, dar este un record absolut, deși doar din perspectiva rezervei de valută încă nu suntem la cel mai ridicat nivel din istorie. Aproape dar nu chiar acolo. Nivelul total a fost ridicat de creșterea valorii aurului.


Rezervele valutare ale României au fost de 35,6 miliarde de euro. În ultimele șase luni, rezerva valutară a crescut cu mai mult de zece la sută. La finalul lunii martie depășea cu doar câteva milioane pragul de 32 de miliarde de euro.


A crescut puternic în ultimele luni. Pe de o parte au fost intrări în urma împrumutului extern făcut de stat, în iulie, de 2 miliarde de euro. Însă au fost constante achizițiile de valutară ale băncii centrale de pe piața valutară.


Din iunie, pe fondul unor probleme pe piețele financiare din Turcia s-a observat un flux de intrări de capitaluri în România, atrase de randamentele bune oferite la împrumuturile statului pe piața internă.


Astfel de mișcări trec prin curs și ele pot duce la apreicerea leului dincolo de zona de confort pentru banca națională. BNR a intervenit constant în apărarea cursului și nu l-a lăsat să coboare sub 4,72 de lei decât ocazional, fără a consolida niveluri sub acest prag.


Un curs mai puternic al leului încurajează importurile, cu efecte în consumul nesustenabil și în același timp lovește exportul, cel care deja are o perioadă grea.


Intrările de capitaluri au fost un bun prilej pentru Banca Centrală de a-și reface rezervele valutare după o perioadă în care au existat ieșiri și scăzuseră. La începutul anului erau în scădere cauzate și de intervențiile în piață, în sens invers, de apărare a leului de la depreciere, după ce piața luase foc în urma aprobării ordonanței Vâlcov-Teodorovici.


Cantitatea de aur administrată de BNR este de circa 20 de ani neschimbat din punct de vedere cantitativ - se situează la 103,7 tone. Însă valoarea sa a urcat acum la peste 4,6 miliarde de euro, atât datorită cotațiilor internaționale ale metalului cât și în urma întăririi dolarului în raport cu euro.


Ca valoare, rezerva de aur a ajuns la cel mai ridicat nivel, de 4,9 miliarde de euro, în primavara lui 2017, o perioadă cu un dolar puternic.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0557 secunde