Reuniunea informală din Viena a miniștrilor europeni ai competitivității

187
Reuniunea informală din Viena a miniștrilor europeni ai competitivității - reuniuneainformaladinvienaaminis-1531829875.jpg

Articole de la același autor

Ministrul economiei Dănuț Andrușcă se află în perioada 16-17 iulie la Viena la reuniunea informală a miniștrilor pentru competitivitate – piață internă și industrie. Evenimentul face parte din seria de acțiuni organizate de către Austria în cadrul Președinției Consiliului UE.
Reuniunea informală din Viena cuprinde două sesiuni plenare dedicate schimbului de opinii referitor următorul orizont european. Discuțiile au fost axate în jurul măsurilor care sunt necesare pentru stimularea competitivității europene pe dimensiunea politicii industriale și a inteligenței artificiale și vor avea ca teme de discuție subiecte precum utilizarea inteligenței artificiale pentru crearea unui
ecosistem vibrant de afaceri în Europa și integrarea tehnologiei și a competențelor specifice în lanțul valoric.
Ministrul economiei a prezentat poziția României în cadrul reuniunilor plenare, susținând că recenta comunicare a Comisiei Europene pe tema inteligenței artificiale este un prim pas la nivel politic european care va stimula statele membre să adopte strategii naționale. În acest context, ministrul Andrușcă a spus că România este un susținător activ al inițiativelor lansate în contextul strategiei privind piața unică digitală, dat fiind ca acestea vor reduce barierele, vor îmbunătăți accesul la servicii pentru toți cetățenii și vor crea stimulente pentru
investiții și inovare, nu numai în domeniul telecomunicațiilor, ci și în toate sectoarele economice și industriale.
"Pentru întărirea fundamentului științific și industrial al Europei în domeniul Inteligenței artificiale este necesară crearea unei strategii europene privind dezvoltarea și implementarea tehnologiilor de inteligentă artificială și a unui cadru european pentru finanțarea cercetării și dezvoltării în acest domeniu. Susținem necesitatea dezvoltării educației STEM (știință, tehnologie, inginerie și
matematică) și apreciem oportună cooperarea dintre statele membre pentru crearea de noi abilități și competențe digitale pentru resursa umană din UE, în ritm accelerat și pentru susținerea și menținerea specialiștilor care sunt creatori de inteligență artificială în Europa", a declarat Dănuț Andrușcă în cadrul reuniunii.
În contextul discuțiilor despre schimbările majore cu privire la modelele de afaceri care trebuie pregătite pe fundalul introducerii inteligenței artificiale, ministrul economiei a afirmat că țara noastră apreciază în mod deosebit intenția Comisiei Europene de a sprijini testarea și experimentarea produselor și serviciilor cu inteligență artificială.
Astfel, Dănuț Andrușcă a susținut: "Schimbările majore trebuie să vină în domeniul educației. Ținând cont că inteligența artificială poate prelua sarcinile repetitive, non-creative, precum și rutinele de lucru ce se desfășoară într-un cadru bine definit (acolo unde se cunoaște fiecare etapă a procesului, care poate fi defalcată în părți relativ previzibile), educația ar trebui să se axeze pe orientarea către acele profesii care necesită creativitate, empatie, gândire critică, conducere (leadership), expresie artistică, adică acele atribute umane care nu pot fi înlocuite de sistemele de inteligență artificială. Astfel vom evita problemele de natură socială cum ar fi creșterea ratei șomajului datorită dispariției unor categorii mari de profesii prin introducerea de sisteme de inteligență artificială".
Totodată, ministrul economiei a mai afirmat că la baza constituirii HUB-urilor pentru inovare digitală trebuie să stea institutele de cercetări și universitățile de profil din statele membre, având în vedere că domeniul inteligenței artificiale este unul al tehnologiilor avansate, care necesită o resursă umană înalt calificată.
Referindu-se la provocarea re-industrializării și la transformarea digitală și următorul cadru financiar multianual, Dănuț Andrușcă a menționat că stimularea investițiilor private în inovarea digitală în toate sectoarele industriale reprezintă o soluție care trebuie luată în considerare la nivel regional, național și al Uniunii Europene. El a mai declarat că România susține lansarea Programului Europa Digitală din cadrul componentei "INVESTIȚII STRATEGICE EUROPENE" în viitorul cadru financiar multianual post-2020 pentru susținerea adâncirii pieței unice digitale, pentru consolidarea capacităților digitale și instalarea pe scară largă a tehnologiilor necesare pentru o serie de alte programe ale Uniunii Europene.
"România consideră că acest program va sprijini o serie de proiecte ambițioase, care vor utiliza în mod optim aceste capacități digitale și cele mai recente tehnologii digitale din domenii de interes public precum sănătatea, administrația publică, sistemul judiciar și educația, asigurând disponibilitatea și interoperabilitatea soluțiilor în întreaga UE", a mai arătat Dănuț Andrușcă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7801 secunde