Regiunea de Sud - Est a țării se poate lăuda cu cel mai mare corp de lobby

103
1
Regiunea de Sud - Est a țării se poate lăuda cu cel mai mare corp de lobby - lobby-1372079890.jpg

Articole de la același autor

În ultimii trei ani, Academia de Advocacy din Timișoara a derulat proiectul "Partener Activ și Implicat", ce a urmărit formarea a 800 de persoane în domeniul lobby și advocacy care să reprezinte grupurile legitime de interese la nivel național și să reușească să transforme dialogul social într-o practică eficientă. Iar cursurile, și apoi verificările, nu au fost deloc ușoare. Doar 383 dintre cei care s-au înscris au și reușit să finalizeze pregătirea. Iar partea bună este că regiunea de Sud - Est a României a dat cei mai mulți absolvenți - 76. În topul celor mai bine reprezentate regiuni urmează Centru, cu 71, și Nord - Vest, cu 67. 

La sfârșitul săptămânii trecute, echipa Academiei de Advocacy a fost prezentă la Constanța, ocazie cu care s-a lansat și Corpul Profesioniștilor în Lobby. "Suntem 76 de persoane care am absolvit aceste prime serii ale cursurilor, din regiunea Sud - Est. Încercăm să facem lobby-ul necesar pentru ca în Parlament să poată fi adoptată relativ curând și o lege a lobby-ului, care să reglementeze activitatea acestei profesiuni noi", a declarat Ion Danuț Jugănaru, directorul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA). Când va fi adoptată această lege, rămâne însă de văzut. "Există alte vreo șapte inițiative legislative în diferite stadii aflate în Parlament, unele abandonate pur și simplu. Noi trebuie să găsim calea cea mai bună de a ieși o lege corectă, normală, bună a lobby-ului pentru că fiecare dintre aceste inițiative aduce ceva, dar unele lucruri nu sunt acceptabile, și atunci trebuie să vedem dacă e oportună o nouă inițiativă legislativă sau amendarea uneia dintre cele vechi care e mult mai apropiată de ceea ce ar trebui să fie", a explicat directorul CCINA.

Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy a subliniat că politicienii trebuie ajutați să ia deciziile cele mai bune punându-li-se la dispoziție cât mai multe informații, lucru care stă și în mâna lobbyștilor: "Zona de decizii într-o democrație, și suntem într-o democrație, este zonă politică. Mecanismul este clar pentru toată lumea. Politicienii noștri trebuie ajutați, și nu spun în ghilimele lucrul acesta, cu diverse informații, cu reprezentarea grupurilor de interese vătămate, afectate de inițiativa legislativă respectivă, ca să poată să producă reglementare, o lege corectă. Din punctul acesta de vedere, această profesiune pe care am introdus-o în codul ocupațiilor din România, aceea de specialist în lobby, asta face. Politicienii nu sunt zei, nu sunt oameni de pe altă planetă, sunt oameni care au și ei interese politice și interese de grup, inclusiv interese personale, trebuie să fim realiști, și în condițiile acestea trebuie să le prezinți argumentele în favoarea grupului tău care să-i motiveze să sprijine demersul pe care îl promovezi tu. Lucrurile sunt extrem de simple și normale".

Iar așteptările sunt mari și de la factorii decidenți: "Cred ca este un moment important în primul rând pentru democrația participativă din România. Această schismă care este între societatea civilă și politicieni s-a datorat, după părerea noastră, lipsei de expertiză și de implicare a societății civile, lucru pe care noi ni-l asumăm acum și avem siguranța că vom transmite factorilor decidenți de-o manieră foarte pertinentă și foarte bine documentată nevoile reale ale societății civile. Pe de altă parte, așteptările noastre sunt ca factorii decidenți, respectiv politicienii, sa fie mai atenți la nevoile comunității, iar agenda lor să fie de fapt agenda comunității", a declarat Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța, absolvent al acestui curs.

Proiectul "Partener Activ și Implicat" este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007 - 2013.

Comentează știrea

elvXtblhczVxXadxet
1 septembrie 2014
rTwFCyhfxDS

32TDXP ceepcvxjmrcz, [url=http://ssghiqrtxxip.com/]ssghiqrtxxip[/url], [link=http://meltxadwxbly.com/]meltxadwxbly[/link], http://elufdgsicbar.com/

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Iunie 2013
Stire din Economie : Misiune economică în SUA
Pagina a fost generata in 0.511 secunde