Regionalizarea ANAF - un experiment politic care a dat chix

628
Regionalizarea ANAF - un experiment politic care a dat chix - regionalizareaanafunexperimentpo-1551905021.jpg

Articole de la același autor

Reorganizarea administrativ - teritorială a României a reintrat în atenția opiniei publice după ce Camera Deputaților a votat, pe 27 februarie 2019, un proiect de lege inițiat de UDMR, care prevede desființarea celor opt direcții regionale ale ANAF și reînființarea direcțiilor generale județene ale finanțelor publice. Totodată sistemul vamal va ieși de sub controlul ANAF. Urmează a se înființa Direcția Generală a Vămilor, care va fi subordonată direct Ministerului Finanțelor Publice. 


Măsura are susținerea parlamentarilor Puterii, în timp ce Opoziția o respinge, motivând că astfel s-ar reveni la controlul baronilor locali asupra structurilor Fiscului. 


Ceea ce cred politicienii are mai puțină relevanță. Importantă este opinia mediului de afaceri, a plătitorilor de taxe și impozite, a celor ce au de a face zi de zi cu structurile statului. Pe ei îi interesează ca Fiscul să se debirocratizeze și să se informatizeze, să fie mai suplu, mai eficient și să consume cât mai puține resurse bugetare. 


Ieri, m-a contactat reprezentantul unei cunoscute firme din municipiul Constanța (căruia din motive întemeiate nu-i voi divulga numele), care m-a rugat să fac un apel către parlamentarii constănțeni să susțină proiectul de lege. 
"Regionalizarea făcută în 2013 ne-a afectat pe toți constănțenii. Regionala Finanțelor Publice, Regionala Vamală, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor pentru Regiunea de Sud-Est au fost înființate la Galați, în ciuda faptului că județul Constanța are cea mai puternică și complexă economie din regiune. A fost o măsură contra-naturii, care ne-a afectat pe noi, agenții economici. Pentru o serie de probleme suntem nevoiți să mergem la regionalele din Galați. Pierdem timp și bani, în loc să ne rezolvăm problemele aici, în județi", a declarat interlocutorul. 


Regionalele sunt structuri intermediare


Dar să vedem care este opinia lui Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. 


"Ceea ce mă surprinde pe mine este faptul că Opoziția se opune revenirii la vechea organizare. Se opune din principiu, pentru că trebuie să fie împotriva guvernanților. Îmi aduc aminte că în 2013, când s-au înființat structurile regionale la Galați, erau împotrivă. Sigur, va fi restructurare și niște oameni își vor pierde posturile. Dar funcționarii publici trebuie să se obișnuiască cu ideea că, mai devreme sau mai târziu, în România vor fi necesare mari restructurări în sectorul public, pentru că s-a umflat prea mult. Economia țării nu își permite să plătească atât de mulți bugetari. 
Dar restructurarea trebuie făcută cu cap, să se taie de unde este necesar – nicidecum la medici sau profesori, care oricum sunt insuficienți. Sigur că este dureros. Dispariția locului de muncă pentru persoana în cauză este o tragedie. Va trebui făcută o reconversie spre sectorul privat, care aduce bani la buget. Regionalele sunt structuri intermediare care nu prea și-au găsit locul. Statul trebuie să facă altceva: să investească în sistemul informatic și să încurajeze utilizarea lui, în loc să plătească oameni care să piardă foarte mult timp cu hârtiile în birouri. Vom vedea dacă există suficientă voință politică pentru o schimbare, având în vedere că se apropie alegerile europarlamentare. Va fi greu pentru cei de la putere să ia o decizie acum. Dar dacă nu o fac, cu cât ne apropiem de alegerile locale și generale va fi și mai greu de tăiat în carne vie. Trebuie subliniat faptul că ANAF are foarte mult de recuperat. Față de alte țări din Uniunea Europeană, noi avem un grad mult prea mic de colectare a veniturilor la bugetele statului. Sunt mulți care nu plătesc taxele și impozitele datorate. ANAF trebuie să-și concentreze eforturile acolo unde e marea evaziune fiscală și să nu își piardă timpul cu cei doi-trei lei ai micului producător. Atenția trebuie mutată de la IMM-uri spre pe zonele sensibile și cu mari contribuabili susceptibili de evaziune fiscală. 
Istoria ne-a arătat că regionalizarea nu a adus mai mulți bani la buget. A fost o măsură politică. A venit vremea să se facă socotelile și să se constate că s-a greșit", a declarat Dănuț Jugănaru. 


În iulie 2013, Mihai Daraban, actualul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, declara, pentru cotidianul "Cuget Liber": "O astfel de regionalizare incoerentă, ilogică, fără un fundament instituțional, economic și social adecvat nu poate fi funcțională, eficientă." 


Acum, după un experiment care a durat șase ani, cei ce au făcut regionalizarea îi dau dreptate și vor să se revină la vechile structuri județene. 


Prefectul Constanței, președintele Consiliului Județean Constanța, primarul municipiului Constanța, toți parlamentarii constănțenii și toate partidele politice din Constanța ar trebui să susțină renunțarea la regionalizare și revenirea la vechea organizare a structurilor statului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3978 secunde