Recoltele de porumb și floarea soarelui au plasat România în fruntea clasamentelor UE

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 06 Aprilie 2020 211
Institutul Național de Statistică a prezentat datele provizorii privind producția vegetală la principalele culturi în anul 2019. Comparativ cu anul 2018, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producția a scăzut cu 6,5%. Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu, 38,8%. Producția de porumb boabe s-a redus cu 9,2%. 


În cazul leguminoaselor pentru boabe, producția a crescut cu 27,7%, iar la plantele uleioase, producția a scăzut cu 9,0%, deși suprafața cultivată a crescut (+3,4%). Creșteri ale producției s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi, la rapiță (-47,1%) și soia boabe (-20,6%).

Suprafața cultivată cu cartofi a crescut cu 0,6%, dar producția a scăzut cu 10,2%, față de anul precedent. Producția de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate și a randamentului la hectar.

În anul 2019, producția de struguri a scăzut cu 15,0%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-15,5%), față de anul precedent, iar producția de fructe din livezi a scăzut cu 10,7%.

În anul 2019, comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, România s-a situat pe primul loc la porumb boabe și la floarea soarelui, atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată. La grâu, a ocupat locul patru, ca suprafață cultivată și producție, după Franța, Germania și Polonia, iar la cartofi, s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată, după Polonia, Germania, Franța și pe locul șapte la producția realizată, după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Regatul Unit și Belgia. Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei