Prostie sau premeditare? "Revoluțiile fiscale" au pus economia la zid

1017
Prostie sau premeditare?

Articole de la același autor

Prima "revoluție fiscală" a Guvernului Dăncilă a avut efectul unei dinamite. A lovit doar munca salarială din sectorul privat. Unui număr de 1,2 milioane de salariați le-au fost diminuate salariile, fapt ce a stimulat migrația externă a lucrătorilor români și adâncirea crizei forței de muncă. 
În schimb, cea de a doua "revoluție fiscală" a Guvernului Dăncilă poate fi comparată cu o bombă atomică. Efectele ei devastatoare nu sunt doar de moment, ci și de lungă durată, iar numărul "țintelor" distruse este incomparabil mai mare. 


La foarte scurt timp după adoptarea OUG 114 din decembrie 2018, leul a început să se deprecieze în raport cu principalele valute. De la 31 decembrie 2018 și până pe 18 ianuarie 2019, euro a câștigat 3,36 bani, respectiv 0,72%, în raport cu leul. La rândul său, dolarul a înghițit 4,56 bani, respectiv 1,12%. Evoluțiile negative de pe piața valutară au dus la scumpirea importurilor, a serviciilor ale căror prețuri sunt calculate în valută, a taxelor, impozitelor și accizelor care sunt raportate la moneda europeană. 
Pe termen mediu și lung, creșterea neîncrederii în leu va avea consecințe pe piața creditării, ducând la relansarea creditării în euro și dolari. 
Introducerea "taxei pe lăcomie" reprezintă o gravă amenințare la adresa sistemului bancar, care se vede condamnat să lucreze în pierdere, de acum înainte. Pentru a se salva, marile bănci au decis să își restrângă drastic investițiile și se gândesc să își reducă personalul. În cadrul recentei conferințe de presă, reprezentanții Băncii Transilvania, BCR, CEC Bank și Alpha Bank au avertizat asupra riscului reducerii investițiilor în economia românească, din cauza OUG 114/2018. De asemenea, s-a precizat că este posibil ca mai puține IMM-uri să primească împrumuturi, de acum înainte. 
Piața de capital a reacționat cel mai emoțional. De pe data de 18 decembrie 2019, înainte de publicarea actului normativ în "Monitorul Oficial", și până pe 15 ianuarie 2019, prețul de închidere al acțiunilor instituțiilor financiare și companiilor energetice listate pe bursă a înregistrat deprecieri semnificativ de mari: 1. Banca Transilvania (-27,66%), BRD - Groupe Societe Generale (-25,22%), Patria Bank (-8,54%), Erste Group Bank (-8,43%); 2. Romgaz (-21.86%), Nuclearelectrica (-21,81%), Societatea Energetică Electrică (-15,49%), Transgaz (-8,73%). Un număr mare de investitori români și străini au înregistrat pierderi majore, iar piața de capital românească a devenit mai puțin atractivă. 
La rândul lor, prețurile energetice au sărit în aer odată cu introducerea taxei de 2% asupra cifrei de afaceri din anul 2018, a producătorilor și distribuitorilor de electricitate și gaze. În condițiile importurilor de energie tot mai mari din ultimele zile, nici nu e de mirare că prețul curentului electric a ajuns pe bursă la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani - 650 de lei pe MW. Este al treilea record consecutiv, după 630 de lei și 611 lei, în zilele precedente. 
În cazul Complexului Energetic Oltenia, cuantumul taxei de 2% echivalează cu fondul de salarii al companiei, a afirmat un fost director al societății. 


XXX 
Niciun act normativ cu caracter fiscal adoptat în ultimii 30 de ani în România nu a avut consecințe economice și sociale atât de grave. OUG 114 lovește, deopotrivă, moneda națională, sistemul bancar, piața creditelor, piața de capital și cea energetică, conducând la decapitalizarea și destabilizarea instituțiilor de credit, a sectorului energetic, la stoparea investițiilor, creșterea inflației și descurajarea investitorilor străini. 
Pe plan social, se vor produce: o diminuare accentuată a numărului locurilor de muncă, scumpirea coșului zilnic al populației și scăderea nivelului de trai. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 06 August 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Joi, 23 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Miercuri, 08 Noiembrie 2017
Stire din Economie : "Revoluția fiscală" erodează leul
Pagina a fost generata in 0.4081 secunde