Proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Codului fiscal e în dezbatere publică

159
Proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Codului fiscal e în dezbatere publică - proiectul-1509118734.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Codului fiscal. Potrivit actului normativ, începând cu data de 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale obligatorii reglementate în Codul fiscal sunt: a) contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat; b) contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate; c) contribuția asiguratorie pentru muncă datorată bugetului de stat.

Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:

a) 25% datorată de către angajați;

b) 4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, de către angajatori;

c) 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă, de către angajatori.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10%, datorată de către angajați.

Cota de contribuție asiguratorie pentru muncă este de 2,25% datorată de către angajatori.

Din contribuția asiguratorie pentru muncă încasată la bugetul de stat, se alocă lunar, până la sfarșitul lunii în curs, o cotă de:

a) 15% se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare;

b) 20% se face venit la Bugetul asigurărilor pentru șomaj;

c) 5% se face venit la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale;

d) 40% se face venit la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale;

e) 20% se face venit la bugetul de stat într-un cont distinct.

Cota de impozit pe venit se reduce de la 16% la 10%. Este vorba de veniturile din: activități independente; salarii și asimilate salariilor; cedarea folosinței bunurilor; investiții, cu excepția veniturilor din dividende; pensii; activități agricole, silvicultură și piscicultură; premii; alte surse.

Pentru celelalte categorii de venituri, precum veniturile din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile și mobile, veniturile din jocuri de noroc, etc., cotele de impozit sunt prevăzute expres în cuprinsul titlului IV din Codul fiscal.

Cotele de impozit aplicabile în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală se reduc astfel:

- de la 10% la 7%, pentru stabilirea plăților anticipate;

- de la 16% la 10%, pentru impozitul final.

Condițiile ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiția microîntreprinderii se modifică astfel:

- majorarea limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro;

- eliminarea condiției privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6164 secunde