Prima cursă experimentală a unui tren Ro-La

382
Prima cursă experimentală a unui tren Ro-La - primacursaexperimentala-1518447382.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Transporturilor, împreună cu CFR Marfă, CFR SA și CFR Călători, a pus în circulație un tren-probă de tip Ro-La, pe relația Terminal Curtici - Simeria - Petroșani - Craiova. Trenul încărcat cu 8 camioane a parcurs întreaga distanță în mai puțin de 12 ore și a reprezentat un prim pas pentru implementarea acestui proiect, cu beneficii importante atât pentru transportatorii rutieri, cât și pentru mediu.


Referitor la acest tip de transport, Strategia de transport intermodal în România, pentru anul 2020, document lansat de Ministerul Transporturilor în mai 2011, afirma următoarele: "Tehnologia utilizată pentru exploatarea trenurilor Ro-La este costisitoare și necesită subvenții de peste 50% din totalul costurilor de transport.


Un calcul estimativ a subliniat că, în prezent, costurile totale de transport ale autotrenurilor rutiere (TIR-uri) pe rute feroviare în sistem de tip RO–LA (Rollende Landstrassen/șosea rulantă) - incluzând tariful de utilizare a infrastructurii, costurile de remorcare și alte costuri depășesc costurile totale de transport ale acestora pe drumurile publice. Acest lucru se explică pe de o parte datorită faptului că întreținerea infrastructurii feroviare se realizează preponderent pe baza tarifului de acces perceput operatorilor feroviari, iar pe de altă parte datorită nivelului redus al taxei de drum (rovinietelor), care nu reflectă decât parțial costurile de întreținere a infrastructurii rutiere. A rezultat că, operatorul SNTFM "CFR Marfă" SA, în condițiile economiei de piață, nu-și permite să suporte din surse proprii atragerea și susținerea unui produs RO–LA pe relațiile mai sus men-ționate fiind necesară o susținere legislativă pe bază de subvenții guvernamentale."


Din aceste motive, începând din noiembrie 2017, de la bugetul de stat, prin Administrația Fondului pentru Mediu, au fost alocate sumele necesare pentru subvenționarea acestui tip de transport.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6296 secunde