Poate susține economia românească un salariu minim de 60% din salariul mediu?

216
Poate susține economia românească un salariu minim de 60% din salariul mediu? - poatesustineeconomiaromaneascaun-1582136185.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Național al IMM-urilor din România analizează efectele pe care le-ar putea avea introducerea salariului minim la nivel european. În comunicatul dat publicității se arată că socialiștii europeni propun ca, în fiecare stat UE, salariul minim net să reprezinte 60% din valoarea salariului mediu net.

Intențiile ce stau la baza acestui proiect sunt generoase: stoparea migrației forței de muncă; îmbunătățirea nivelului de trai; crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forțe de muncă.

La prima vedere, inițiativa are efecte pozitive pentru statele membre, în special pentru țările mai slab dezvoltate, și pentru cetățenii europeni, cărora li se garantează un nivel de trai satisfăcător. Dar din analiza CNIMMR rezultă că proiectul are mai curând efecte negative, printre care:

- închiderea firmelor care nu pot susține creșterea salarială;

- migrarea companiilor multinaționale în state non-UE, unde forța de muncă este mai ieftină;

- creșterea inflației.

Modul de calcul al salariului minim presupune un efort financiar semnificativ din parte agenților economici, arată CNIMMR. În prezent, doar Franța îndeplinește cerințele noului mod de calcul, salariul minim net reprezentând 62,29% din cel mediu net. În Germania reprezintă 47,35%; în Spania – 49,83%, în Polonia – 46,21%, în Ungaria – 44,58%, în România – 39,58%; în Bulgaria – 47,63%.

Propunerile socialiștilor europeni urmează a fi prezentate

partenerilor sociali pe parcursul acestui an. După consultarea lor, daca proiectul se dovedește fezabil, va fi introdus în Planul de acțiune pentru anul 2021 al Comisiei Europene.

Pentru stabili ce impact ar putea avea acest proiectul asupra întreprinderilor mici și mijlocii din România, CNIPMMR realiza un sondaj de opinie în rândul lor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4419 secunde