Haos la ANAF

Plătitorii de accize sunt purtați pe drumuri între Vamă și Trezorerie

198
Plătitorii de accize sunt purtați  pe drumuri între Vamă și Trezorerie - vama2-1375457683.jpg

Articole de la același autor

Începând cu data de 1 august 2013, Autoritatea Națională a Vămilor a fost desființată, fiind absorbită de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Rolul ei a fost preluat de Direcția generală a vămilor, structură din cadrul ANAF. Odată cu această schimbare, au dispărut direcțiile regionale vamale, instituții care aveau personalitate juridică, cod unic de înregistrare fiscală și conturi deschise la Trezorerie.

Reorganizarea s-a făcut fără nicio pregătire, "pe genunchi", lăsând foarte multe probleme nerezolvate. Vameșii constănțeni sunt în ceață. "Nimeni nu a dis-cutat cu noi să ne spună ce schimbări au intervenit, din ce servicii sau birouri facem parte, cine sunt noii șefi, ce avem de făcut de acum încolo" - ne-au declarat mai mulți funcționari pu-blici din cadrul fostei Direcții Regionale a Vămilor Constanța.

Mult mai grav este faptul că a fost afectată relația dintre Fisc și contribuabili. Cei ce au datorii către fostele regionale vamale sunt împiedicați să le achite, întrucât aceste instituții au dispărut cu conturi cu tot.

"Cuget Liber" a încercat să afle cum își pot achita plătitorii de accize obligațiile către stat în noile condiții. La fosta Direcție Regională a Vămilor Constanța nu mai este niciunul dintre foștii directori. "Poate vă lămuresc cei de la conta-bilitate" - primim răspunsul de la secretariat. Cei de la contabilitate sunt tot la fel de informați ca și… contribuabilii. "Singurul lucru pe care îl știm este că ne-au desfiin-țat de la 1 august. Nu vă putem spune dacă mai pot fi folosite vechile conturi pentru plăți. Întrebați la Trezorerie!" - ne-a îndrumat un funcționar.

"Ne-ați pus o întrebare foarte grea - au răspuns cei de la Trezorerie. Nu am fost informați despre aceste schimbări. După părerea noastră… Dar, mai bine întrebați la contabi-litatea Trezoreriei! Ei sunt mai în temă cu problemele astea."

"De ce nu-i întrebați pe cei de la Vamă? - ne-a chestionat o contabilă a Trezoreriei. Ei ar trebui să știe care sunt noile conturi. Logic, cele vechi, care erau pe numele Direcției Regionale a Vămilor Constanța, nu mai pot fi folosite, pentru că această instituție nu mai există."

Cât timp va mai dura haosul din ANAF, nimeni nu știe. Din cauza lui, contribuabilii sunt purtați pe drumuri între Vamă și Trezorerie, fără să poată fi lămuriți. În schimb, se aleg cu penalizări de întârziere și cu dobânzi pentru sumele datorate, iar bugetul statului are și el de pierdut, nefiind alimentat la timp.

Nu doar în sectorul vamal sunt probleme, ci și în fostele direcții generale ale finanțelor publice. Vineri, funcționarii publici de la Constanța nu au putut intra în bazele de date, pentru a face modificări în fișierele contribuabi-lilor, întrucât mai multe programe informatice nu funcționau. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3302 secunde