Placa turnantă a evaziunii fiscale nu o găsiți în portul Constanța ci în București!

573
Placa turnantă a evaziunii fiscale nu o găsiți în portul Constanța ci în București! - placaturnantaaevaziuniifiscale-1564691481.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, Agenția Națională de Administrare Fiscală a declanșat operațiunea cu numele de cod "Tomis". Timp de peste patru luni, 100 de inspectori antifraudă fiscală au verificat tot ce mișcă în portul Constanța, în zona de nord și în cea de sud. Au fost luate la bani mărunți operațiunile de import și tranzacțiile ulterioare, respectiv livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul național și livrarea intracomunitară ori exportul mărfurilor. Inspectorii au verificat, în primul rând, dacă valoarea de import a bunurilor este cea reală fiind, totodată, prezenți la verificarea lor fizică, iar în unele cazuri, controlul a fost extins pe tot lanțul de tranzacționare, respectiv asupra societăților care au contractat deja achiziția bunurilor importate.


O premieră pentru portul Constanța
Stimați cititori, în cei 123 de existență, portul Constanța n-a mai văzut o operațiune a Fiscului de o asemenea amploare. Silozurile, macaralele și podurile rulante au privit uimite la flota de autoturisme inscripționate "ANAF Antifrauda", care invadase platforma portuară. 


"Ce s-a întâmplat", întrebau pescărușii de sus, din înaltul cerului, neîndrăznind să aterizeze în port, de teamă să nu-i ia Fiscul la întrebări. Doar navele legate la cheu s-au arătat nepăsătoare: "Ehei, asta-i floare la ureche! De-ați știi voi prin câte controale am trecut noi prin porturile lumii? Vameșii și polițiștii ne-au cercetat peste tot: în magazii, în tancurile de apă și de balast, în cabinele echipajelor și în cambuză. Chiar și în santină și-au băgat nasul."


În fruntea celor 100 de inspectori ai ANAF, înarmați până în dinți cu Codul vamal, Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și cu sute de ordine, regulamente și dispoziții fiscale, care erau instruiți să tragă în tot se abate de la lege, s-a aflat chiar Mihaela Triculescu – șefa de atunci a ANAF, care își exprimase bănuiala că portul Constanța ar fi o placă turnantă a evaziunii fiscale.


Răspunsul Direcției Generale Antifraudă Fiscală
Opinia publică aștepta cu interes rezultatele vastei operațiuni, dar, ciudat! deși se încheiase, ANAF nu dădea semne că se grăbește să facă publice rezultatele. Drept urmare, i-am dat un mic imbold, adresându-i câteva întrebări. Pe data de 31 iulie 2019, Direcția Generală Antifraudă Fiscală mi-a transmis următorul răspuns:
"Stimate domnule Ion, 
Vă mulțumim pentru interesul acordat rezultatelor activității desfășurate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) și vă aducem la cunoștință faptul că, în perioada 25 ianuarie 2019 – 30 mai 2019, inspectorii DGAF au desfășurat acțiuni de monitorizare și control care au vizat operațiunile de import și achiziții intracomunitare efectuate prin portul Constanța, atât prin biroul vamal Constanța Nord, cât și prin biroul vamal Constanța Sud Agigea. Acțiunea, denumită generic "Tomis" și desfășurată în colaborare cu Direcția Generala a Vămilor, a presupus verificarea societăților care efectuează operațiuni de import și achiziții intracomunitare, precum și a tranzacțiilor ulterioare importului, respectiv livrare, utilizare, consum pe teritoriul național și/sau livrare intracomunitară ori export. 


În perioada menționată, inspectorii antifraudă au efectuat verificări la 271 de contribuabili, urmare cărora au aplicat sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în valoare totală de 5.097.652 de lei, dintre care 191 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 2.312.190 de lei și confiscări de numerar, venituri ilicite (53.578 de lei) și bunuri, precum îmbrăcăminte, încălțăminte, metraje textile sau articole de uz casnic, în valoare totală estimativă de 2.731.884 de lei. 


Totodată, menționăm că printre cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii DGAF se numără încălcări ale prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, pentru sancționarea cărora s-au aplicat 89 de amenzi, în valoare de 1.714.000 de lei, care reprezintă 47% din totalul sancțiunilor aplicate, respectiv 74% din total valoare sancțiuni aplicate, precum și ale Legii Contabilității nr. 82/1991, pentru sancționarea cărora s-au dispus 75 de amenzi în valoare de 310.000 de lei, reprezentând 39% din totalul acțiunilor aplicate, respectiv 13% din total valoare sancțiuni aplicate. 


Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de a vă comunica informații de interes public, așa cum sunt ele definite prin Legea nr. 544/2001."


O strălucită demonstrație
În lumina acestor rezultate, care sunt rodul unei campanii de controale ce a durat mai bine de patru luni, se confirmă, oare, bănuiala că portul Constanța ar fi o placă turnantă a evaziunii fiscale.


Pentru a răspunde am apelat la un termen de comparație oferit de ANAF. Potrivit unui comunicat al acesteia, în cadrul operațiunii "Integrum", inspectorii antifraudă fiscală au verificat 175 de firme care își desfășoară activitatea în complexul comercial Dragonul Roșu din București, în perioada 17 – 24 martie 2019 (deci în decurs de numai opt zile, nu în peste patru luni cum s-a întâmplat în portul Constanța). În timpul controalelor fost aplicate 313 de amenzi, în cuantum total de 4,52 milioane lei (de aproape două ori mai mult decât în portul Constanța). De asemenea, au fost confiscate numerar, venituri și mărfuri fără acte justificative, în valoare totală de 23,46 milioane lei (de 8,42 ori mai mult decât în portul Constanța). 


Stimați cititori, datele comparative demonstrează, fără putința de a fi contrazis, că placă turnantă a evaziunii fiscale nu se află în portul Constanța ci în capitala țării! Iar pentru această strălucită demonstrație, toate felicitările trebuie adresate ANAF și Direcției Generale Antifraudă Fiscală!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5307 secunde