Pirații nigerieni au răpit 11 marinari de pe un portcontainer

318
Pirații nigerieni  au răpit  11 marinari  de pe un portcontainer - piratii-1541090767.jpg

Articole de la același autor

Nava portcontainer de 34.191 tdw "Pomerenia Sky", sub pavilion Liberia, a fost atacată de pirații nigerieni în dimineața de 27 octombrie 2018. Nava se afla la aproximativ 50 de mile marine de coasta Nigeriei, când a fost abordată de două ambarcațiuni rapide. Comandantul a reușit să activeze sistemul de alertă de securitate. Atacatorii au răpit 11 dintre cei 20 de membri ai echipajului, respectiv: 8 polonezi, 2 filipinezi și un ucrainean. Conform primelor informații, negocierile cu răpitorii au început deja.

Golful Guineei rămâne punctul cel mai fierbinte al pirateriei pe mare, numărul incidentelor fiind în creștere în ultima vreme.

Iată, pe data de 17 septembrie 2018, tancul de produse petroliere "STI Hammersmith" a fost atacat de patru pirați, în timp ce se afla ancorat în zona de ancoraj Conakry, Guineea. Comandantul a dat alarma la timp, echipajul reușind să se refugieze în încăperea special amenajată și să blocheze intrarea. Bandiții au deschis focul asupra hublourilor și au reușit să pătrundă în cabine, unde s-au pus pe jaf. Au părăsit vasul, luând cu ei toate bunurile marinarilor, înainte de sosirea unei nave militare, venite ca urmare a primirii semnalului de primejdie. Echipajul se află, acum, în siguranță.

La distanță de numai câteva zile, pe data de 22 septembrie 2018, bulk-carrier-ul

elvețian de 46. 513 tdw "Glarus" a fost atacat de pirați la circa 48 mile marine sud de Bonny, în zona de coastă a Nigeriei, în Golful Guineea. 12 dintre cei 19 membri ai echipajului au fost răpiți. Printre ostatici se afla și un român. Pe data de 28 octombrie 2018, cei 12 ostatici au fost eliberați de pirații nigerieni.

Evoluția explozivă a fenomenului pirateriei din Golful Guineei demonstrează că autoritățile statelor din zonă nu sunt capabile să îl țină sub control. Dimpotrivă, unii dintre cei ce dețin puterea în zona de coastă a golfului sunt mână în mână cu pirații. Faptul că bandiții dețin ambarcațiuni de mare viteză, că pleacă din porturi când vor, înarmați până în dinți, că revin de pe mare cu ostatici și prăzi, nu se poate întâmpla fără complicitatea autorităților statale.

Dacă ar dori, cu adevărat, să pună capăt fenomenului pirateriei, autoritățile ar putea recurge la o măsură foarte simplă: rechiziționarea tuturor ambarcațiunilor rapide sau cel puțin a motoarelor acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3733 secunde