Pirateria și criminalitatea pe mare sunt tot mai sofisticate

359
Pirateria și criminalitatea pe mare sunt tot mai sofisticate - pirateriasicriminalitateapemares-1549924489.jpg

Articole de la același autor

Criminalitatea maritimă internațională este tot mai sofisticată, grupurile criminale profitând de faptul că marea liberă este teritoriul nimănui. Oceanul planetar reprezintă două treimi din suprafața lumii și, în mare parte, nu face obiectul jurisdicției penale a vreunui stat, a declarat Yury Fedotov, directorul executiv al Oficiului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Vorbind în cadrul conferinței video de la sediul UNODC din Viena, el a scos în evidență cauzele fundamentale ale crimei organizate transnaționale pe mare și legăturile dintre terorism, piraterie și traficul ilegal.


"Mările libere sunt deschise pentru navele din toate țările, pentru a sprijini comerțul internațional și cooperarea economică, contactul între popoare și utilizarea responsabilă a resurselor naturale. Cu toate acestea, în ultimii ani libertatea navigației este exploatată de grupuri criminale. (…) Criminalitatea maritimă, prin natura sa, implică nave, încărcături, echipaje, victime și fluxuri ilegale de bani din mai multe regiuni", a explicat el, adăugând că programul UNODC contra-pirateriei a crescut după succesul înregistrat împotriva criminalității din largul coastelor Somaliei.


UNODC sprijină acțiunile în Justiție, condamnarea și închiderea în condiții umane și sigure a piraților condamnați.

Organizația cooperează cu alte organisme internaționale, printre care: Forumul Oceanului Indian privind Criminalitatea Maritimă, care coordonează acțiunile împotriva contrabandei cu heroină și cărbune, prin care se finanțează grupurile teroriste; Grupul de Contact pentru Criminalitatea Maritimă din Marea Sulu și Celebes.

Agenția sprijină cooperarea interregională împotriva activităților criminale pe mare, acționează pentru siguranța liniilor de distribuție a containerelor, pentru combaterea terorismului, a traficului de arme, de ființe umane și de migranți, a infracțiunilor legate de pescuit.


Pe mare, jurisdicția este complexă, iar criminalitatea este adesea invizibilă. Aplicarea legilor este dificilă. În acțiunile sale, UNODC se bazează pe o experiență îndelungată în abordarea tuturor formelor de crimă organizată, terorism și corupție.

Fedotov a subliniat cât este de important ca țările lumii să ratifice și să implementeze angajamentele internaționale, inclusiv Convenția ONU împotriva criminalității transnaționale organizate și protocoalele sale, și să ofere asistență tehnică.

La rândul său, Simeon Oyono Esono Angue, ministrul de externe al Guineei Ecuatoriale, care prezidează Consiliul UNODC în luna februarie, a subliniat că, în ultimul deceniu, pirateria din Golful Guineei a reprezentat 30% din atacurile din apele Africii .



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4363 secunde