Pentru că nu mai găsesc lucrători în România

Peste 40 de angajatori constănțeni solicită forță de muncă din Vietnam și Sry Lanka

1536

Articole de la același autor

În anii 2000 - 2008, ceea ce îi atrăgea pe investitorii străini în România era forța de muncă ieftină și bine calificată. Autoritățile guvernamentale nu pridideau să laude această "resursă", pe care o tratau ca fiind inepuizabilă. "De dragul investitorilor străini", se străduiau să mențină mâna de lucru cât mai atractivă, promovând "politica salariilor mici". 


Când sindicatele cereau creșteri salariale, cei aflați la putere le răspundeau: "Nu se poate! Vreți să ne plece investitorii?"
Până și guvernatorul Băncii Naționale a României "cânta" respectiva partitură, luând poziție ori de câte ori organizațiile sindicale făceau presiuni salariale.  
Uite că, până la urmă, investitorii străini nu au fugit din România. În schimb, economia națională a pierdut peste cinci milioane de lucrători și s-a scufundat în cea mai profundă criză a forței de muncă din toate timpurile. Astăzi, atât companiile românești, cât și cele străine, plâng după vremurile de acum un deceniu, când aveau la poartă o armată de șomeri. 


Ce soluții are România? Poveștile guvernamentale despre aducerea românilor acasă s-au dovedit a fi baliverne, propagandă curată. Partidele politice, Parlamentul, Guvernul și toate celelalte instituții nu au nicio soluție. Dimpotrivă, acțiunile lor contribuie la creșterea migrației externe a forței de muncă, la adâncirea crizei demografice, a sănătății și a învățământului.
Singura soluție pentru domolirea (nicidecum rezolvarea) crizei forței de muncă este importul de lucrători din Orientul Îndepărtat. Țări precum Nepal, Filipine, Vietnam, Thailanda, China, Sry Lanka și chiar vecina noastră, Turcia, au devenit salvatorii economiei românești. 


Rezervorul de forță de muncă asiatic
Pentru a veni în sprijinul agenților economici din județul nostru, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a organizat luni, 18 februarie 2019, întâlnirea unui furnizor de forță de muncă din Vietnam și Sry Lanka cu peste 40 de firme din diverse domenii: industria hotelieră, alimentația publică, construcții, servicii și altele.
Răspunzând întrebărilor ziariștilor, Dănuț Jugănaru - directorul general al CCINA a declarat: "Principala problemă a firmelor din România, inclusiv din județul Constanța, este cea legată de forța de muncă insuficientă. Angajatorii ar vrea să recruteze, dar nu prea mai au pe cine. La această situație a contribuit un cumul de factori: natalitatea în scădere (anul trecut a fost cea mai mică din ultimii 50 de ani), migrația forței de muncă în străinătate, dar și migrația internă, dintr-o zonă în alta a României, faptul că avem mai puțini absolvenți de școli, faptul că mulți tineri nici nu învață, nici nu lucrează. Toate acestea duc la situația în care angajatorii încep să-și pună întrebarea dacă firmele lor mai pot funcționa. De aceea au început să caute forța de muncă în afara țării. Consider că Guvernul și Parlamentul au luat o decizie corectă mărind (la 20.000 de persoane – n.n.) plafonul anual de angajați proveniți din spațiul extracomunitar. Pe de altă parte, angajatorul nu mai este obligat să plătească lucrătorul străin cu cel puțin salariul mediu pe economie."
Referindu-se la județul nostru, Jugănaru a precizat că cel mai greu este să se rezolve problema forței de muncă din turismul sezonier. Cheltuiala pe care trebuie să o facă angajatorul cu transportul unui lucrător sezonier asiatic, doar pentru patru luni de lucru, este relativ mare. Altceva este dacă lucrătorul muncește cel puțin un an. 


Sprijin din partea CCINA
"CCINA va organiza o bază de date care va cuprinde numărul de lucrători necesari, pe categorii de calificări, pentru firmele membre, dar și pentru alte firme din județ. Totodată le va ajuta în relația cu firmele specializate în furnizarea lucrătorilor. Angajatorii mici și mijlocii vor trebui să colaboreze, pentru că nu este eficient să trimiți furnizorul să facă recrutarea pentru doi – trei salariați. Când e vorba de zeci sau sute de angajați, costul mediu de recrutare a unui lucrător este rezonabil. CCINA nu percepe nicio taxă pentru sprijinul acordat agenților economici. Important este să putem acorda o mână de ajutor, ca lucrurile să meargă în economia județului. În 2017, comparativ cu 2016, numărul angajaților din sectorul privat al județului a scăzut cu 6%. Această reducere se datorează migrației și faptului că firmele nu au găsit înlocuitori", a afirmat Jugănaru.
În cadrul întâlnirii de luni, un furnizor de forță de muncă le-a prezentat celor peste 40 de angajatori prezenți procedura de recrutare a lucrătorilor asiatici, documentele și formalitățile de aducere în țară, precum și alte amănunte. 
"Vom continua acțiunea de astăzi – a precizat directorul general al CCINA. Multe firme n-au putut fi prezente la această întâlnire, dar ne vor transmite liste cu necesarul de forță de muncă pe specializări. Vom încerca să îi punem în contact și cu alți furnizori, care au demonstrat că pot aduce lucrători din spațiul extracomunitar."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0065 secunde