Patronii scapă de "calvarul" de a fi propriii salariați

400
Patronii scapă de

Articole de la același autor

■ Vor putea trăi din dividendele repartizate trimestrial ■ Companiile care dau dividende de mai multe ori pe an vor fi mai atractive pentru investitorii de pe piața de capital


Acționarii ori asociații unităților economice își vor putea repartiza dividende pe parcursul anului. Măsura este prevăzută într-un act normativ aprobat de Camera Deputaților, în data de 13 iunie 2018 și trimis spre promulgare, la Președinție. Este vorba de Legea pentru modificarea art. 19 alin. (3) din Legea contabilității nr. 82. din 1991, modificarea și completarea Legii societăților comerciale nr. 31 din 1999 și modificarea Legii nr. 1 din 20015 privind organizarea și funcționarea cooperației. 


Potrivit acesteia, dividendele se distribuie opțional, trimestrial, și anual, după regularizarea efectuată pentru situațiile financiare anuale. Ele se pot plăti în mod opțional trimestrial, în termenul stabilit de adunarea generală a asociaților, regularizarea diferențelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului urmând a se face prin situațiile financiare anuale.


În cazul distribuirii parțiale a dividendelor între asociați, în cursul anului, situațiile financiare anuale trebuie să evidențieze dividendele atribuite parțial și să regularizeze diferențele.


Dar - atenție! - în cazul în care, la sfârșitul anului, se constată că asociații datorează restituiri de dividende, acestea trebuie achitate societății în termen de șase luni de la data aprobării situațiilor anuale. După acest termen, asociații vor fi obligați să achite dobânzi penalizatoare calculate conform art. 3 din OG nr. 13 din 2011.


Legea prevede și sancțiuni. Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă fapta administratorului, a președintelui societății cooperative sau a directorului executiv care: 


• se împrumută prin act sub semnătură privată, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează;
• încasează sau plătește dividende, sub orice formă, din beneficii fictive.


Noua lege avantajează atât statul, cât și pe acționarii și asociații unităților economice cu capital privat. În condițiile creșterii deficitului bugetar, statul român este interesat să încaseze trimestrial dividende de la companiile în care este acționar. În prezent, companiile în care statul român este acționar unic sau majoritar sunt obligate prin lege să repartizeze sub formă de dividende o cotă de cel puțin 90% din profitul brut anual. Plata trimestrială a dividendelor va priva aceste companii de lichidități, obligându-le să se împrumute de la bănci pentru capital de lucru și investiții. 


Pentru patronii din economia privată va fi mai avantajos să trăiască din dividende, pe care le vor putea încasa trimestrial, decât să fie propriii angajați și să mănânce din salarii, pe tot parcursul anului. 


În cazul dividendelor, fiscalitatea este cu mult mai mică. Se achită un impozit de 5% și o contribuție anuală la asigurările de sănătate de 10% din valoarea a 12 salarii minime pe economie, pentru cei ce au obținut venituri anuale din dividende și alte surse non-salariale cel puțin egale cu 12 salarii minime brute.


În schimb, dacă ar fi propriul salariat, patronul ar trebui să achite un impozit de 10% pe venit, o contribuție de 25%, la asigurările de pensii, o alta de 10%, la asigurările de sănătate și contribuția asiguratoare de muncă de 2,25%. 


Oamenii de afaceri contactați de cotidianul "Cuget Liber" și-au exprimat fie interesul, fie neîncrederea față de prevederile acestei legi. Unii dintre ei ne-au declarat că, după ce actul normativ va fi publicat în "Monitorul Oficial", îl vor studia cu atenție, vor face calcule și nu vor ezita să profite de oportunitatea oferită, de a nu mai avea statut de salariat. 


"Pentru firmele mari, cu mulți acționari nu este avantajos să plătească dividende de patru ori pe an. Vor trebui întocmite patru bilanțuri financiar contabile, patru auditări și convocate patru adunări generale ale acționarilor, într-un cuvânt este vorba de un efort uman și material de patru ori mai mare decât în prezent. Probabil că sunt avantajate firmele mici, care au doi - trei asociați și care sunt profitabile. Mai mult ca sigur legea în interesul celor ce au contracte cu statul și vor să scoată banii repede din firmă", a declarat unul dintre oamenii de afaceri intervievați.


O consecință pozitivă a noii legi ar putea să fie scoaterea la lumină a profitului. Unele unități care raportează pierderi ar putea să fie interesate să devină profitabile. 


Legea va influența și evoluția pieței de capital. Companiile listate la bursă, care vor decide să plătească dividende de patru ori pe an, vor atrage mai mulți investitori decât acelea care plătesc dividende o singură dată pe an și vor avea o mai mare stabilitate a acționariatului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.502 secunde