OUG 114/2018 – un pericol și pentru sistemul sanitar

562
OUG 114/2018 – un pericol și pentru sistemul sanitar - oug1148211unpericolsipentrusiste-1550268682.jpg

Articole de la același autor

Măsurile fiscal-bugetare institute de Guvernul Dăncilă prin OUG 114/2018 i-au nemulțumit pe bancheri, pe energeticieni, pe operatorii din comunicații, pe mai toți agenții economici, care direct sau indirect vor suporta consecințele. Iată că și sistemul sanitar reacționează. 


Federația "Solidaritatea Sanitară" atrage atenția public că legea salarizării (incluzând modificările operate prin OUG 114/2018) pune în pericol posibilitatea de asigurare a continuității asistenței medicale. "Semnalul cel mai vizibil al acestui pericol îl constituie protestele spontane ale salariaților care se desfășoară în această perioadă în diferite spitale din țară, ele având ca temă principală scăderea veniturilor determinată, în primul rând, de reducerea drastică a recompenselor salariale menite să cointereseze salariații în asigurarea continuității asistenței medicale. Aceasta este principala nemulțumire a salariaților de la spitalele din Tulcea, Neamț, Pașcani, Sighetu Marmației și a celor din spitalele în care estimăm că se vor ivi în continuare proteste spontane", se spune în comunicatul dat publicității. 


Organizația consideră că, în acest moment, continuitatea asistenței medicale este atacată din mai multe direcții simultan:

- prin reducerea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal;

- prin reducerea sporului de tură. OUG 114/2018 stabilește că acesta nu se acordă prin raportare la salariul de bază actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018; - prin blocarea tarifului orar al gărzilor medicilor la nivelul din luna ianuarie 2018. 


Federația "Solidaritatea Sanitară" cere Guvernului să demareze urgent negocierile pentru remedierea acestei situații și luarea în considerație a două soluții cumulative: mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază; scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 15 Februarie 2019
Stire din Economie : Fiscul rade tot ce mișcă prin Vamă
Pagina a fost generata in 2.055 secunde