Veste bună pentru acționari

Oil Terminal împarte dividende de peste 4,5 milioane de lei

364
Oil Terminal împarte dividende  de peste 4,5 milioane de lei - oilterminalsediufotoadi19-1524667003.jpg

Articole de la același autor

În anul 2017, compania Oil Terminal din Constanța a obținut un profit net de 5.478.961 lei. În ședința din 25 aprilie 2018, adunarea generală a acționarilor a decis repartizarea lui, după cum urmează: la rezerva legală - 286.751 lei; la alte rezerve reprezentând facilități fiscale prevăzute de lege - 179.857 lei; pentru participarea salariaților la profit - 501.235 lei; pentru dividende cuvenite acționarilor - 4.511.118 lei; pentru sursa proprie de finanțare: 0 lei. Acționarii au aprobat un dividend brut pe acțiune de 0,00774534 lei.

Având capital majoritar de stat, compania este obligată, prin lege, să repartizeze 90% din profitul net pentru plata dividendelor. Drept urmare, pentru finanțarea propriei activități și a investițiilor nu îi mai rămâne nicio lețcaie, fiind nevoită să se împrumute la bănci și să achite dobânzi tot mai mari.

★ ★ ★

În cadrul ședinței, s-a luat act de solicitarea acționarului Broadhurst Inv. Ltd. de renunțare, de comun acord, la litigiile aflate spre soluționare pe rolul instanțelor de judecată. De mai mulți ani, acest acționar minoritar a dus un adevărat război de hărțuire împotriva companiei Oil Terminal din Constanța, încercând să blocheze deciziile adunării generale a acționarilor și consiliului de administrație. Zecile de litigii inițiate de "acționarul ostil", cum a fost etichetat de conducerea companiei, au eșuat în instanțele de judecată.

În cele din urmă, Oil Terminal și-a ieșit din pepeni și l-a dat în judecată pe minoritarul Broadhurst, solicitând instanței să dispună: încetarea abuzului de minoritate; plata sumei de 1.294.903 lei cu titlu de daune materiale (reprezentând cuantumul dividendelor datorate și neplătite acționarului majoritar pentru perioada cât nu s-a putut efectua majorarea capitalului social, cerută de lege); plata sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale.

Solicitarea lui Broadhurst de a se renunța, de comun acord, la procese, demonstrează că minoritarul a cam băgat-o pe mânecă și se teme de mâna lungă a legii. Rămâne de văzut dacă Oil Terminal va renunța la a-l pune la punct, odată pentru totdeauna, pe "ostilul" Broadhurst și la recuperarea pagubei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 10 Aprilie 2018
Stire din Economie : Meridianele economiei
Pagina a fost generata in 0.4314 secunde