O contraperformanță a Guvernului Ponta

176
O contraperformanță a Guvernului Ponta - ocontraperformanta-1435502683.jpg

Articole de la același autor

Execuția bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 6,324 miliarde lei (reprezentând 0,90% din PIB). Pare a fi un rezultat excelent, dacă avem în vedere că, în perioada de referință din 2014, a fost înregistrat un deficit de 1,58 miliarde lei, care a tras PIB-ul cu 0,24% în jos. Un stat care înregistrează excedent la buget este o rara avis, în zilele noastre.

În realitate, avem de-a face cu o contraperformanță a Guvernului Ponta, întrucât acest excedent este rezultatul tăierii dramatice a investițiilor. Sub guvernarea social-democrată, statul român nu își mai îndeplinește funcția de investitor în infrastructura vitală pentru economie și comunitățile locale.

Nu este nicio deșteptăciune să pui tot felul de biruri și să le umfli după bunul plac, să umbli cu arcanul după rău-platnici și să-i execuți. Dacă nu folosești banii în interesul națiunii, pentru bunăstarea ei, de ce îi mai strângi? Ca să mituiești electoratul, să te menții la putere de dragul puterii și al privilegiilor ce ți le aduce? Marea știință este să administrezi cât mai bine bugetul, să-l cheltuiești cu proiecte care să atragă și alte resurse financiare, precum cele europene și private, să faci investiții care să stimuleze creșterea economică și dezvoltarea socială, care să genereze locuri de muncă noi și un nivel de trai mai înalt.

Radiografia execuției bugetare arată că economia produce mai mult profit, iar consumul a crescut. Pe de altă parte, ne spune că partea subterană a economiei s-a redus substanțial.

Veniturile totale la bugetul consolidat au crescut cu 10,8%, până la 93,161 miliarde lei (cu o pondere de 13,3% din PIB). Pe structură, veniturile fiscale au făcut un salt de 13,5%. Creșteri însemnate s-au înregistrat la: impozitul pe salarii și venit (+15,1%), impozitul pe profit (+11,4%), TVA (+17,5%), accize (+9,8%), alte impozite și taxe pe bunuri și servicii (+27,1%), taxe vamale (+15%), alte impozite și taxe fiscale (+17,4%), venituri nefiscale (+19,2%).

În schimb, sunt în regres: impozitele și taxele pe proprietate (-3,6%), ca urmare a reducerii "taxei pe stâlp" de la 1,5% la 1%, și contribuțiile de asigurări (-0,8%), ca rezultat al reducerii cu 5% a CAS datorat de angajatori.

Să vedem cum stăm la capitolul cheltuieli. Pe total, acestea s-au ridicat la 86,837 miliarde lei (reprezentând 12,4% din PIB), iar față de aceeași perioadă din 2014, au crescut cu 1,4%.

Cele mai mari creșteri le-au înregistrat cheltuielile de personal (+6,5%) și transferurile pentru proiectele cu finanțare din fondurile nerambursabile (+27,7%). În schimb, cheltuielile de capital, adică cu investițiile de stat s-au redus cu 25,9%, de la 3,849 miliarde lei și o pondere de 4,5% în PIB, în primele cinci luni din 2014, la 2,853 miliarde lei, și o pondere de doar 0,4% în PIB, în perioada de referință din 2015. Este un regres dramatic, pentru că amputarea drastică a investițiilor de stat condamnă România la înapoiere, făcând să crească decalajul dintre ea și celelalte țări ale comunității europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2233 secunde