Numărul bancnotelor euro contrafăcute este foarte scăzut. Cum pot fi depistate falsurile?

213
Numărul bancnotelor euro contrafăcute este foarte scăzut. Cum pot fi depistate falsurile? - numarulbancnoteloreurocontrafacu-1580072649.jpg

Articole de la același autor

Aproximativ 308.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în cel de-al doilea semestru al anului 2019. Față de semestrul anterior, creșterea este de 22,7%, iar față de aceeași perioadă din 2018, de 17,6%. 


Probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este foarte redusă, întrucât numărul bancnotelor contrafăcute rămâne foarte scăzut în raport cu cel al bancnotelor autentice aflate în circulație. Numărul bancnotelor contrafăcute detectate în 2019, raportat la un milion de bancnote autentice aflate în circulație, a fost de aproximativ 21. În prezent, sunt circa 24 de miliarde de bancnote euro în circulație, cu o valoare totală de aproape 1.300 de miliarde de euro. 


Bancnotele de 20 și de 50 de euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Cele mai multe (96,4%) dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro. Restul au provenit din statele membre ale UE din afara zonei euro (3,0%) și din alte regiuni ale lumii (0,6%). 


A fost înregistrată o creștere a numărului de bancnote contrafăcute de calitate inferioară retrase din circulație. Toate sunt ușor de detectat, întrucât prezintă imitații foarte slabe calitativ ale elementelor de siguranță. 


Utilizarea de bancnote contrafăcute pentru efectuarea plăților reprezintă o infracțiune care poate conduce la urmărirea penală. Vă puteți verifica bancnotele utilizând metoda simplă "atinge, privește, înclină", prezentată atât în secțiunea The Euro de pe website-ul Băncii Centrale Europene, cât și pe website-urile băncilor centrale naționale. Dacă primiți o bancnotă suspectă, verificați-o prin comparație directă cu una despre care știți că este autentică. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, contactați organele de poliție sau, în funcție de practica națională, banca centrală națională ori banca dumneavoastră comercială sau de retail. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 24 Ianuarie 2020
Stire din Economie : Leul, "jumulit" de toate valutele
Marţi, 21 Ianuarie 2020
Stire din Economie : Euro ciupește din leu
Pagina a fost generata in 0.5056 secunde