Eveniment în shipping-ul mondial

Noul Canal Suez va fi inaugurat pe 6 august

571
Noul Canal Suez va fi inaugurat pe 6 august - noulcanal-1438524170.jpg

Articole de la același autor

Evenimentul numărul unu al anului 2015, din domeniul shipping-ului mondial, este finalizarea lucrărilor de extindere a capacității Canalului Suez. Practic, a fost construit un nou canal, cu lungimea de 72 km, paralel cu cel vechi.

Investiția a fost realizată într-un timp record, de numai un an, și a implicat săpături pe uscat, pe o lungime de 35 km, extinderea și adâncirea vechiului canal pe o distanță de 37 km, între kilometrul 60 și 95. Cele 36 de drăgi care au participat la lucrare au mutat 250 milioane metri cubi de material. Lucrările de dragare au fost executate de un consorțiu format din șase firme internaționale: National Marine Dredging Company (Emiratele Arabe Unite), Royal Boskalis Westminster și Van Oord (ambele din Olanda), Jan de Nul Group și Deme Group (din Belgia), Dredge and Dock Company (SUA).

Se apreciază că numărul navelor care străbat, zilnic, canalul va crește de la 49, în prezent, la 97, întrucât această rută va deveni mult mai avantajoasă. Tranzitarea canalului se va reduce de la 18 la 11 ore. Ca urmare, veniturile obținute de Egipt din taxele de tranzitare vor ajunge, în 2023, la 13,2 miliarde de dolari, față de 5,1 miliarde de dolari

Investiția s-a ridicat la circa 8,4 miliarde dolari. Fondurile necesare au fost asigurate în numai 11 zile, prin subscripție publică. Egiptenii, cu mic, cu mare, au cumpărat certificate cu o dobândă anuală de 12%, în valoare de 8,5 miliarde de dolari. 82% dintre certificate au fost achiziționate de persoane fizice.

Subscripția masivă a fost apreciată ca o dovadă de încredere în viitorul acestei investiții, în faptul că va aduce veniturile preconizate, dar mai ales ca o demonstrație a spiritului patriotic al egiptenilor.

Pe data de 6 august va avea loc inaugurarea noului canal. Cu acest prilej, va fi executată tranzitarea lui de probă, de câteva nave.

Vechiul Canal Suez a fost construit în perioada 1859 - 1869 de către Universal Suez Ship Canal Company, cu prețul a mii de vieți ale egiptenilor forțați să muncească pe șantierul lui. A fost naționalizat în 1956, în timpul președinției lui Gamal Abdul Nasser.

În anul 2007, traficul pe canal a atins apogeul, ajungând la o pondere de 8,8% din comerțul mondial. Astăzi, realizează doar 8%.

În paralel, se derulează proiectul de dezvoltare a zonei adiacente a canalului. Pe o suprafață de 76.000 kmp, vor fi construite centre industriale și logistice pentru import și re-export.

Scurtarea timpului de tranzitare a Canalului Suez și creșterea numărului de nave vor relansa piața Mării Negre și activitatea portului Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Iulie 2015
Stire din Economie : Cine le apără pe femeile marinar?
Luni, 06 Iulie 2015
Stire din Economie : Cum arată "flota rușinii"
Pagina a fost generata in 0.403 secunde