Noua metodologie de calcul a sancțiunilor financiare pentru statele UE

130
Noua metodologie de calcul a sancțiunilor financiare pentru statele UE - nouametodologiedecalculalsanctiu-1550685212.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 20 decembrie 2018, Comisia Europeană a prezentat noua metodologie de calcul a sancțiunilor financiare pe care le propune Curții de Justiție a UE, în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. 
După cum se știe, atunci când Comisia sesizează Curtea de Justiție a UE cu privire la faptul că un stat membru a încălcat dreptul UE, Curtea poate, în anumite situații, să impună sancțiuni financiare. Comisia propune o anumită sumă Curții, care ia apoi decizia finală.


La calcularea sancțiunii financiare propuse, pe lângă gravitatea încălcării și durata acesteia, Comisia a luat întotdeauna în considerare atât situația economică a statului membru în cauză, cât și ponderea sa instituțională. Pentru a stabili o sumă pe baza acestor două elemente, până acum Comisia ținea seama de produsul intern brut (PIB) al statului membru în cauză și de numărul de voturi alocate acestuia în cadrul Consiliului.


Într-o hotărâre recentă, Curtea de Justiție a statuat că regulile de vot din cadrul Consiliului, astfel cum au fost modificate prin Tratatul de la Lisabona, nu mai pot fi utilizate în acest scop. Întrucât Comisia consideră că, pe lângă luarea în calcul a PIB-ului statelor membre, ar trebui să se ia în considerare în continuare ponderea instituțională a acestora, era necesar să se definească o nouă metodă care să reflecte ponderea respectivă.


În acest scop, Comisia va utiliza, în viitor, numărul de reprezentanți în Parlamentul European alocat fiecărui stat membru. Sumele rezultate în urma aplicării acestui algoritm nu vor crea diferențe nejustificate între statele membre și vor rămâne cât mai aproape posibil de sumele rezultate din actuala metodă de calcul, care sunt deopotrivă proporționale și suficient de disuasive. Conform noii metode, abordarea Comisiei va continua să fie fermă, echilibrată și echitabilă față de toate statele membre. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3749 secunde