Navigatorii români, în prima linie a războiului dus împotriva pandemiei Covid-19

2985

Articole de la același autor

La data de 15 august 1902, România a sărbătorit pentru prima oară Ziua Marinei. În acea dimineață, la bordul crucișătorului "Elisabeta", au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare, ministrul de război Sturza, comandorul Koslinsky - comandantul Marinei, generalul Năsturel - comandantul Diviziei Active și alți ofițeri superiori din trupele terestre.

Festivitățile oficiale au început cu o ceremonie religioasă și au continuat cu un dejun la bordul navei militare. După amiază, au avut loc jocuri marinărești organizate de primărie. La acea vreme, în fruntea urbei era primarul Cristea Georgescu. În mesajul adresat de acesta primarilor orașelor reședință de județ, se spunea: "Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. - Sfânta Maria, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanței și pe uscat niște serbări demne de văzut precum regate, alergări, serate venețiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauților și altele".

Potrivit presei vremii, seara, au avut loc "iluminații feerice, tablouri alegorice, coruri și altele". La sărbătoare a participat "lume enorm de multă venită cu trenuri de plăcere pentru această ocazie, din toată țara".

Sfânta tradiție marinărească

De atunci și până astăzi, pe timp de pace, tradiția a fost respectată cu sfințenie, chiar și în anii ocupației sovietice, chiar și după ce guvernanții post-decembriști au distrus flota maritimă comercială a României, lăsând circa 20.000 de navigatori fără locuri de muncă și obligându-i să se îmbarce pe nave străine. Să ne amintim că, la sfârșitul anului 1989, flota națională cuprindea 301 nave cu o capacitate de transport de 6.185.000 tdw și se afla pe locul 26 între flote lumii după tonajul brut total.

Trebuie să știți, stimați cititori, că Sindicatul Liber al Navigatorilor a introdus Ziua Marinei Române în contractele colective de muncă încă din 1998, înainte ca Sărbătoarea Sfintei Maria să devină zi națională. În prezent, ea este cuprinsă în contractele colective de muncă negociate de SLN, de pe numeroase nave străine. În baza acestei prevederi, navigatorii români beneficiază de o zi liberă plătită, care se adaugă la concediul de odihnă.

Pe vremea când mai aveam o flotă națională, Ziua Marinei Române era marcată într-un mod festiv la bordul tuturor navelor. Astăzi, pe navele străine cu echipaje internaționale, doar dacă se nimerește să fie un comandant român cu câțiva conaționali alături de el, se organizează o masă festivă. Cu acest prilej, întregului echipaj îi este adusă la cunoștință semnificația acestei sărbători naționale.

În schimb, marinarii aflați acasă s-au bucurat întotdeauna, alături de familiile lor, de festivitățile din portul Tomis, de jocurile marinărești organizate de Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Campanie în sprijinul navigatorilor

În acest an, din cauza pandemiei Covid-19, localnicii, turiștii și navigatorii nu vor mai avea parte de ceremoniile militare și religioase, de tradiționalele jocuri marinărești.

 acest an, de ziua lor, cei circa 14.000 de ofițeri și nebrevetați români aflați pe mările și oceanele lumii trec prin încercări grele. Restricțiile impuse de pandemia Covid-19 au generat o criză mondială a schimburilor de echipaje și probleme medicale la bordul multor nave.

"Toți cei din conducerea sindicatului suntem în permanență alături de navigatori, sprijinindu-i în rezolvarea problemelor cu care se confruntă - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor și șef al Inspectoratului ITF-România. De la debutul pandemiei, participăm la campania internațională dusă pentru deblocarea schimburilor de echipaje, pentru asigurarea asistenței medicale la bordul navelor în porturile în care marinarilor nu li se permite accesul pe uscat. Mii de navigatori membri și nemembri de sindicat au primit sfaturi, consultații și sprijin din partea noastră. În această perioadă, am rezolvat sute de cazuri punctuale. De Ziua Marinei Române, le dorim colegilor noștri aflați pe mare sau pe uscat, precum și familiilor lor să fie sănătoși și solidari!"

XXX

Stimați cititori, alături de ceilalți colegi din flota mondială, navigatorii români se află în prima linie a războiului dus împotriva pandemiei Covid-19, asigurând transportul medicamentelor, materialelor sanitare, instrumentelor și aparaturii medicale de care spitalele au nevoie, hrana pentru populația planetei, mărfurile necesare popoarelor lumii și economiei mondiale. Să le urăm multă sănătate și puterea de a depăși toate greutățile și pericolele! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4456 secunde