Monede dedicate primului parlament și primului guvern al României

343
Banca Națională a României pune în circulație, în scop numismatic, începând cu 28 mai, un set de două monede din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la unificarea instituțiilor politice centrale ale României moderne - deschiderea primului parlament și constituirea primului guvern.

Aversul primei monede prezintă portretul lui Alexandru Ioan Cuza - domnitorul în vremea căruia s-au deschis lucrările primului parlament al Principatelor Unite și cel al mitropolitului Nifon - primul președinte al parlamentului, numele celor două personalități, stema României, anul de emisiune, valoarea nominală "10 LEI" și inscripția în arc de cerc "ROMANIA". Reversul redă în interiorul unui chenar circular stema din 1862 a Principatelor Unite; la exterior, inscripția circulară "PRIMUL PAR-LAMENT AL PRINCIPATELOR UNITE - 150 DE ANI".

Aversul celei de-a doua monede prezintă portretul lui Alexandru Ioan Cuza și cel al lui Barbu Catargiu - prim-ministrul acestui guvern, numele celor două personalități, stema României, anul de emisiune, valoarea nominală "10 LEI" și inscripția în arc de cerc "ROMANIA". Reversul redă în interiorul unui chenar circular stema din 1862 a Principatelor Unite, la exterior, inscripția circulară "PRIMUL GUVERN AL PRINCIPATELOR UNITE - 150 DE ANI".

Monedele din argint care alcătuiesc setul, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Prețul de vânzare, fără TVA, pentru set este de 700 lei.

Cele două monede din argint au putere circulatorie pe teritoriul României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.381 secunde