Modificarea legislației muncii - obiectivul BNS în 2015

170
Modificarea legislației muncii - obiectivul BNS în 2015 - modificareadumitrucostin-1422187534.jpg

Articole de la același autor

"2015 este un an decisiv pentru modificarea legislației muncii și sindicale" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Proiectul de modificare a Codului muncii realizat de experții confederației tocmai a ieșit de la Curtea Constituțională, cu observații asupra unui singur articol, și urmează să fie depus la Parlamentul României.

Documentul este rodul unei inițiative legislative cetățenești. Inițiatorii au strâns 150.000 de semnături, deși pentru o inițiativă legislativă este nevoie de susținerea a 100.000 de cetățeni cu drept de vot provenind din cel puțin un sfert din județele țării. Proiectul este susținut de lucrători afiliați la BNS și la alte confederații, de familiile lucrătorilor, de angajați care nu sunt membri de sindicat, de pensionari și de generația tânără.

Au fost parcurse toate etapele prevăzute de lege: constituirea comitetului de inițiativă, elaborarea proiectului, obținerea avizului din partea Consiliului Legislativ, publicarea proiectului în "Monitorul Oficial" și strângerea semnăturilor, obținerea avizului Curții Constituționale. Documentul a fost elaborat de o echipă coordonată de reputatul prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu.

BNS le va cere parlamentarilor ca, odată cu acest act normativ să modifice Legea conflictelor de muncă și Legea contractelor colective de muncă, conform proiectelor ce le vor fi puse la dispoziție.

În săptămânile următoare, activiștii BNS vor duce munca de la om la om cu senatorii și deputații, cu liderii partidelor parlamentare, pentru a-i determina să susțină inițiativele legislative sindicale.

Inițiativă legislativă cetățenească va intra în istoria post-decembristă a României datorită impactului major pe care îl are asupra pieței muncii, asupra lucrătorilor activi, șomerilor și familiilor lor. Totodată, ea marchează o cotitură în istoria mișcării sindicale din țara noastră, trecerea la calea inițiativelor legislative cetățenești pentru soluționarea revendicărilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Noiembrie 2014
Stire din Economie : "Tobele" sindicatelor cheamă la luptă
Pagina a fost generata in 0.4813 secunde