Ministrul Petre Daea infirmă zvonurile privind arderea culturilor

242
Ministrul Petre Daea infirmă zvonurile privind arderea culturilor - ministrulpetredaeainfirmazvonuri-1533738050.jpg

Articole de la același autor

Criza declanșată de epidemia de pestă porcină africană a intrat într-o nouă fază. În mass-media s-a răspândit zvonul că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a emis un ordin prin care culturile agricole ce au fost contaminate de mistreți cu virusul acestei boli să fie arse sau dezinfectate de către proprietarii sau utilizatorii terenurilor, pentru reducerea riscurilor de răspândire a bolii. 


În urma ecourilor Petre Daea a făcut următoarele precizări: "Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde a apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreț, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură. Este un ordin cu caracter intern pentru a pregăti specialiștii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situații de urgență. 


Deci, dacă se găsește în cultură un mistreț mort ca urmare a contaminării cu pesta porcină africană, atunci zona respectivă se încercuiește și nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocolește locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo și zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur și simplu. În momentul de față nu avem nicio astfel de situație. Nu există la această dată vreun caz în România. Ordinul sună foarte clar: în condițiile în care se găsește un mistreț mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv. Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii și nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem țara? Rămân consternat de informațiile din presă care pot face rău țării prin interpretare alarmantă și neconformă cu ordinul dat".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3549 secunde