Ministrul economiei față cu recesiunea

140
Ministrul economiei față cu recesiunea - ministrulconstantinnita-1408468547.jpg

Articole de la același autor

Referitor la datele publicate de Institutul Național de Statistică și Eurostat privind creșterea Produsului Intern Brut al României în trimestrul doi din 2014 și comentariile publice legate de acest subiect, Ministrul Economiei, Constantin Niță a făcut următoarea declarație de presă: 


Primul aspect care trebuie evidențiat în legătură cu noile date privind Produsul Intern Brut publicate de Institutul Național de Statistică este că deși economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creștere economică ajustată sezonier de 2,6% față de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definiția tehnică a recesiunii economice, de două trimestre consecutive de scădere economică, nu trebuie să estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%. 


Mai mult, avansul Produsului Intern Brut al României din primul semestru este susținut și de anumiți indicatori cheie ai economiei precum exporturile, producția industrială și comerțul cu amănuntul. Exporturile realizate în primul semestru s-au ridicat la 25,5 miliarde de euro, în creștere cu 7,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, producția industrială a crescut în aceeași perioadă cu 9,1% față de primul semestru din 2013 iar volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul s-a majorat cu 8,6% pentru aceleași perioade de referință. 
În al doilea rând, trebuie remarcat că avansul Produsului Intern Brut din prima jumătate a anului de 2,6% este în graficul de creștere economică prognozată de Guvernul României, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială care estimează pentru finalul anului un avans de 2,8%. Din acest punct de vedere, semnalul privind o deraiere a economiei românești de la țintele de creștere economică asumate nu este susținut de argumente economice. 


În pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat însă nici semnalul de încetinire a economiei românești înregistrat în trimestrul doi al acestui an care deși s-a menținut pe plus, cu o creștere ajustată sezonier de 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut totuși cu 1% față de primul trimestru. Aici, referința  foarte ridicată din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeană și rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare măsură parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare măsură această încetinire a economiei românești din ultimele trei luni. 


Avansul PIB-ului în zona euro a fost 0% în trimestrul doi iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% față de primul trimestru. Dependența economiei românești de evoluția economiilor europene este evidentă dacă se ia în calcul valoarea schimburilor intracomunitare din primul semestru din 2014 care s-a cifrat la 18,3 miliarde de euro la exporturi, reprezentând 71,7% din total. 


Totodată, semnalul privind încetinirea creșterii economice din trimestrul doi, confirmă necesitatea continuării eforturilor Guvernului de implementare a măsurilor menite revigorării economice prin atragerea investițiilor străine directe și demararea unor proiecte majore de infrastructură care își vor replica efectele în economia națională prin crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea industriei locale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 August 2014
Stire din Economie : PIB-ul a crescut față de 2013
Joi, 03 Iulie 2014
Stire din Economie : PIB a crescut cu 3,9%
Miercuri, 02 Aprilie 2014
Stire din Economie : PIB a crescut cu 3,5%, în 2013
Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Stire din Economie : PIB a crescut cu 3,5%, în 2013
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
Stire din Economie : PIB a crescut cu 2,7%, în 2013
Pagina a fost generata in 0.3072 secunde