Ministerul Finanțelor Publice reacționează la comunicatul Eurostat

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 22 Iulie 2019 126
În urma publicării de către Eurostat (Oficiul informatic al Uniunii Europene) a situației evoluției deficitului bugetar al statelor comunitare, din care rezultă că, în cazul României, acest indicator este de 4,5% din PIB, la sfârșitul primului trimestru al anului 2019, fiind cel mai mare din UE, Ministerul Finanțelor Publice a venit cu unele precizări.

În esență, el susținând că diferența dintre datele prezentate de Eurostat și cele publicate de site-ul său provin din metodologia diferită de calcul. În realitate - afirmă ministerul -, conform metodologiei naționale, execuția bugetului general consolidat la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual.

Explicațiile Ministerului Finanțelor Publice nu lămuresc adevărata problemă, de ce, orice metodologie s-ar folosi, deficitul bugetar al României a crescut vertiginos în ultimii doi ani, trecând, deja, linia roșie a deficitului excesiv. Și de ce ministrul Orlando Teodorovici caută cu disperare soluții de reducere a cheltuielilor bugetare, propunând o așa zisă taxă de solidaritate, constând ba din impozitarea pensiilor speciale, ba din impozitarea pensiilor care depășesc un anumit plafon și trimițând adrese la instituțiile publice să reducă cheltuielile? 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei